Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bloggare fick debattpris

Publicerad: 13 januari 2010, 11:17

Bloggare fick debattpris

Foto: Torbjörn Tännsjö.

Filosofen Torbjörn Tännsjö fick ta emot Dagens Medicins Stora debattpris i går, tisdag, tillsammans med barnläkaren Hugo Lagercrantz. - Vi är ofta oense, men jag har en väldig respekt för hans åsikter och kunnande, säger Torbjörn Tännsjö om sin medpristagare.


Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, får priset för att ”på ett konsekvent och välformulerat sätt driva saker till sin spets på ett sätt som får människor att ibland uppröras, ibland instämma men nästan alltid tänka till i svåra etiska frågor om liv och död”.

Just det där med att driva saker till sin spets, tycker han är träffande. Torbjörn Tännsjö berättar att han kom in på vårdfrågor mest av en slump – och att han har den före detta ledaren för kristdemokraterna, Alf Svensson, att tacka för den raketstart hans karriär fick.

– Det var 1989 då jag ombads att ta över en kurs på Karolinska ingen ville ha och jag blev oerhört fascinerad. Sedan argumenterade jag för selektiva aborter och foster­diagnostik, något som fick Alf Svensson att kräva att jag skulle avsättas från den docentur jag då hade. Men i dag har vi ett sådant, mycket snarlikt system, som Alf Svenssons efterträdare Göran Hägglund förvaltar.

I framtiden, tror han, kommer debatten främst att handla om mer ”vardagsnära” saker.

– Om hur vi alla ska få dö, vård i livets slutskede och sådana saker där det också skett en liberalisering de senaste åren, säger Torbjörn Tännsjö.

Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin vid Karolinska institutet, får priset för att ”i många år oförtrutet ha drivit de allra minsta barnens sak i sjukvårdsdebatten, och i svallvågorna efter fallet med en dråp­anklagad läkare varit en förkämpe för klarare riktlinjer kring möjlig­heter att avbryta ’meningslös’ behandling”.

– Jag är naturligtvis mycket hedrad över detta debattpris. Läkare som chefer som åläggs beslut som går ut över patienternas hälsa måste protestera. Om de inte får rätt bör de avgå om de skrivit på den hippokratiska eden. Jag har sett alltför många fega verksamhetschefer genom åren.

Mats Reimer är barn­läkaren från Mölnlycke som sedan några år bloggar på dagensmedicin.se. Han får sitt pris för att ”med välformulerade och vetenskapligt vässade argument ha stuckit hål på pseudovetenskapliga irrlärors luftballonger”.

– Jag är stolt och hedrad, det är roligt att få uppskattning, säger han.

Du skriver mycket och kritiskt om alternativmedicin – varför då?

– Det är ingen annan läkare som skriver om det! Jag gör det inte för att förlöjliga någon som tror på något annat – men det är svårt att vara tyst när saker är uppåt väggarna.

Bloggandet på dagensmedicin.se har också fått Mats Reimer att överväga annat skrivande. En fundering är att skriva en bok med den skeptiske barnläkarens tips till småbarnsföräldrar.

– Men vi får se, det är inga konkreta planer ännu.

Priserna delades ut i går kväll, tisdagen den 12 januari, i samband med att Dagens Medicin höll sitt årliga maktmingel, denna gång på Historiska museet. Vinnarna av debattpriset får varsitt diplom, blommor - och äran, förstås.

Åsa Uhlin
Johan Nilsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev