Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bluffläkare dömd till flera års fängelse

Publicerad: 27 Mars 2018, 09:40

Norstedts Juridik

En man som felaktigt utgett sig för att vara läkare för att lura äldre kvinnor att köpa mirakelmedicin dömdes i dag i tingsrätten. Straffet blev sex års och elva månaders fängelse.


Göteborgs tingsrätt dömer mannen till fängelse för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri, meddelar tingsrätten i ett pressmeddelande. Dessutom ska han betala skadestånd på över två miljoner kronor till de drabbade.

Han frikänns dock i fyra av fallen han åtalats för.

”Mannen har genomgående förnekat brott, men den bevisning som åklagaren har lagt fram visar tydligt att mannen är skyldig”, säger rådmannen Robert Eneljung i pressmeddelandet.

Den 46-årige mannen åtalades för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri mot 76 personer på flera håll i landet. Polisen kallar honom för ”medicinmannen”.

”Du är svårt sjuk och måste köpa dyra läkemedel”. Det sa han till hundratals äldre personer när han ringde dem och utgav sig för att vara läkare.

Mannen är spansk medborgare, men har tidigare bott i Sverige och talar svenska obehindrat. Från baserna i Sydafrika och London ska han ha kontaktat äldre och sagt att de har allt i från vitaminbrist till cancer.

- Han har ringt upp äldre kvinnor, talat om att han är läkare och övertygat dem om att de behövde en ny medicin som bara fanns i England, sade chefsåklagare Jonas Almström till TT tidigare i år.

Därefter har mannen förmått kvinnorna att skicka betalningar, bankkort eller andra värdesaker. Offren har valts ut genom sökningar på internet. I fallen han stått åtalad för har han kommit över närmare två miljoner kronor.

Jonas Almström hade yrkat på sju års fängelse.

Ytterligare en person som misstänks vara kopplad till fallen greps i Frankrike i år och sitter för närvarande häktad.

Bedrägerierna misstänks vara betydligt fler än vad åtalet gäller. Enligt polisen inkom 600 polisanmälningar mellan februari 2016 och maj 2017 kopplade till den misstänkte mannen.

Relaterat material

Falsk läkare gripen för äldrebedrägerier

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev