Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

BMI inget pålitligt mått för att avgöra hjärtrisk

Publicerad: 18 augusti 2006, 11:36

Det går inte att avgöra vilken risk personer med tidigare hjärt-kärlsjukdom löper att dö i förtid genom räkna ut deras kroppsmasseindex, BMI.


Det visar en studie som publiceras i tidskriften Lancet i dag, fredag.

Att övervikt och fetma är riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom är väl känt. Men frågan om sambandet mellan övervikt och dödlighet har fått motstridiga svar i tidigare studier.

Forskare vid Mayo Clinic i USA har därför gjort en sammanställning av data från 40 olika studier på sammanlagt 250 152 patienter. I studierna ingick patienter som hade haft någon form av hjärt-kärlsjukdom och de följdes upp i genomsnitt 3,8 år. I regel mättes övervikt med hjälp av BMI, body mass index.

Det visade sig att personer som hade ett BMI mellan 25 och 30, och som alltså var överviktiga men inte feta, hade bättre överlevnad och färre hjärtproblem än de som hade normal BMI. Personer som var underviktiga, och alltså hade ett BMI på under 18,5, löpte högre risk att dö än normalviktiga.

Feta patienter hade den högsta risken för dödlighet i hjärt-kärlsjukdom, men inte av andra skäl.

Forskarna anser att resultaten kan förklaras med att BMI-måttet inte skiljer på muskelmassa och fett. Att överviktiga hade bättre överlevnad än normalviktiga kan bero på att de har mer muskler. Därför, menar forskarna vid Mayo Clinic, måste nya undersökningsmetoder utformas som bättre kan skilja på överflödigt kroppsfett och på muskelmassa.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News