Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

BMJ fimpar tobaksindustrin

Publicerad: 17 oktober 2013, 07:49

Den prestigefyllda medicinska tidskriften BMJ kommer inte längre att ta in några studier som är finansierade av tobaksindustrin.


BMJ är passionerade motståndare till tobak, men är också passionerat för debatt och för vetenskap. Ett förbud skulle vara mot vetenskapen . Så lät det 2003 om frågan att sluta ta in forskning finansierad av tobaksindustrin.

Men nu har tidskriften bytt fot. BMJ:s redaktörer samt redaktörerna för BMJ-gruppens övriga tidskrifter meddelar på ledarplats att forskning som är helt eller delvis finansierad av tobaksföretag inte längre kommer att återfinnas i BMJ-gruppens tidskrifter, det vill säga BMJ, BMJ Open, Heart och Thorax.

Ett motargument mot ett förbud är att forskning som är finansierad av tobaksföretag kan bidra till att hitta produkter som kan användas för tobaksavvänjning, bland annat nämns e-cigaretter i ledaren.

Men enligt BMJ har tobaksindustrin  använt forskning för att medvetet producera okunnighet och att främja dess yttersta mål att sälja sina dödliga produkter  och nu ser tidskrifterna ingen annan väg att gå än ett förbud.

Sedan tidigare avvisar tidskrifter som PLoS Medicine, PLoS One och PLoS Biology redan studier som tobaksindustrin har varit med om att sponsra.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News