onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bo Könberg manar till nordisk kamp mot antibiotikaresistensen

Publicerad: 11 juni 2014, 12:42

Bo Könberg lämnar över sin rapport till den isländske hälsoministern, Kristján Þór Júlíusson, ordförande i ministerrådet för social- och hälsopolitik.

Foto: Anton Brink Hansen/norden.org

Nordens mest angelägna sjukvårdskamp är den mot antibiotikaresistensen. Den slutsatsen drar Bo Könberg i sin rapport om det framtida nordiska hälsosamarbetet.


Tidigare sjukvårds- och socialförsäkringsministern Bo Könberg fick i uppdrag av Nordiska ministerrådets generalsekreterare och social- och hälsoministrarna att utreda hur samarbetet mellan de nordiska länderna kan öka inom hälso- och sjukvården. Förutom likheterna i de nordiska länderas språk finns andra beröringspunkter som små populationer, liknande sjukdomsmönster och klinisk praxis.

I dag presenterade han 14 förslag inom områden som högspecialiserad behandling, sällsynta diagnoser, registerbaserad forskning, folkhälsa, ojämlik hälsa, patientrörlighet, e-hälsa, psykiatri och läkemedel.

Men den viktigaste punkten av alla rör antibiotikaförskrivningen, enligt Bo Könberg.

– Trots att de nordiska länderna inte är stora användare av antibiotika, bör vi besluta om att på fem år få ner förskrivningen till den lägsta i Europa, säger han i ett pressmeddelande.

Han vill också att Norden driver antibiotikafrågan internationellt och verkar för att världens rikaste länder avsätter 75 miljarder svenska kronor under fem år för att forska fram nya antibiotika. Rapporten överlämnades i dag till den isländske hälsoministern Kristján Þór Júlíusson, som håller i ordförandeskapet.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev