Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bokslut för E-hälsomyndigheten

Publicerad: 27 november 2014, 10:24

Torsten Håkansta, E-hälsomyndigheten.

Foto: Jens Krey

Efter snart ett år på banan står Sveriges yngsta myndighet fortfarande och stampar. Och regeringens utredare vill fortfarande ha mer statlig styrning.


– Det duger inte, så sammanfattade regeringens särskilde utredare Sören Olofsson landstingens satsningar på it-system när han talade på It i vården-dagen.

Det satsas visserligen ungefär sju till åtta miljarder kronor varje år på it ute i landstingen, men bara 300 miljoner kronor går till gemensamma satsningar. Och för att nå den nollvision om skador till följd av informationsmissar som han tidigare avisera, så duger det inte.

Frågan hur mycket mer pengar som måste till gled regeringens särskilde utredare dock skickligt undan genom att konstatera att han inte gärna kunde berätta för de två parterna, SKL och staten, var de skulle landa vid förhandlingsbordet.

– Det vore jäkligt oklokt.

Strax efter att Sören Olofsson klev upp på scenen på årets It i vården-dag fick han sällskap av Torsten Håkansta, generaldirektör E-hälsomyndigheten. Myndigheten startade vid årsskiftet. Den kom till efter en tidigare statlig utredning, av samme Sören Olofsson, och dess framtid och ekonomi beror mycket på hur regeringen tar emot hans kommande utredning.

Men den kommer först i slutet av mars. Och myndighetens arbete med det personliga hälsokontot sitter som bekant fast i en överklagad upphandling där inte ens ansvarig handläggare kan ge något besked om när ett beslut ka komma.

En limbo-situation som myndighetens generaldirektör illustrerade med att likt en otålig häst stampa i scengolvet på konferenshotellet i centrala Stockholm.

Läget var alltså i stort sett detsamma som när de två herrarna stod på scenen på Nationella E-hälsodagen för en månad sedan.

Computer Swedens chefredaktör Jörgen Lindqvist lyckades dock driva upp pulsen på åhörarna en aning när han efter dragningarna frågade Sören Olofsson om bristande samordning mellan landstingen och kommuner inte var ett ständigt återkommande problem och att det därför inte var dags mer statlig styrning.

Regeringens utredare svarade att han inte tänkte föreslå några ändringar av landstingens och kommunernas ansvar för sjukvård respektive socialtjänst. Men, tillade han, eftersom ni gillar dramatiska formuleringar:

– Om vi inte kan få det att fungera får vi tänka över samhällsorganisationen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev