Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bonus till personal gav halverade vårdköer

Publicerad: 16 december 2008, 11:34

Bonus till personal gav halverade vårdköer

Foto: Foto: Photos.com

Under det senaste halvåret har vårdköerna i Västra Götalandsregionen halverats. Orsaken kan vara att ett system med bonus till personalen har införts.


I höstas avsatte Västra Götalandsregionen 80 miljoner kronor för att införa en vårdbonus speciellt riktad till personal vid de sjukhuskliniker som lyckats korta vårdköerna före nyår, skriver Göteborgs-Posten.

I augusti hade tre av fyra kliniker köer, men i slutet av november klarade hälften av klinikerna av att leva upp till vårdgarantin.

Gunnar Numeus, utvecklingsledare på Vårdslussen i Västra Götaland och ansvarig för uppföljningen av hälso- och sjukvårdens tillgänglighet i regionen, ser ett samband mellan premiesystemet och de kortade vårdköerna.

– Jag är övertygad om att moroten fungerar. Det kommer säkert att göras stora ansträngningar i december för att nå målen vid årsskiftet, säger Gunnar Numeus till tidningen.

Totalt finns i dag 5 250 patienter i regionen som väntat mer än 90 dagar på vård. För ett år sedan var antalet det dubbla, 10 000.

Sammanlagt 338 kliniker vid regionens sjukhus kan ta del av bonuspengarna, som är tänkta att komma personalen till godo via exempelvis vidareutbildning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev