onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Boots utrullning bromsas

Publicerad: 23 januari 2012, 13:37

Boots Farmacevtföretagarna AB drar ned på utrullningstakten och fem anställda lämnar huvudkontoret. (Ny version 23/1, kl 15.50)


Konkurrensen är tuff och det har tagit längre tid än Boots räknat med för apoteken att bli lönsamma. Därför kommer inte kedjan att öppna nya apotek i den takt som ursprungligen planerades.

– Vi vill få våra första apotek att bli lönsamma först och vi är lite tveksamma till den allmänna lönsamheten i branschen, säger Per Geber, vd för Boots Farmacevtföretagarna, till Dagens Apotek.

I dag drivs åtta apotek i Sverige av franchisetagare under Boots namn. Hur många nya som ska öppna under 2012 vill inte Per Geber uttala sig om.

– Just nu avvaktar vi. Vi har eventuellt några stycken apotek på gång, men vi drar helt klart ner på utrullningen, säger han.

Som en konsekvens av detta minskar Boots Farmacevtföretagarna bemanningen på huvudkontoret. I dag arbetar där femton personer. Fem anställda och två konsulter berörs av neddragningarna. De som slutar arbetar främst med nyetableringar.

För ett år sedan lämnade Lennart Axelsson jobbet som förbundsdirektör för fackförbundet Sveriges farmacevtförbund för att bli vice vd för Boots Farmacevtföretagarna. Nu lämnar han även detta jobb.

– Han är en av dem som påverkas av det här, säger Per Geber.

”Vårt fokus ligger på att stödja våra befintliga apotek”, skriver Boots Farmacevtföretagarna i en pressinformation.

Hur har det gått för Boots apotek under det första året?

– Många har gått bra, men det är en väldigt tuff konkurrens därute, det är inget att sticka under stol med.

Per Geber ser nu fram emot den rapport om apoteksmarginalen som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ska presentera i april.

– Det måste finnas en underliggande, bra lönsamhet och förutsättningar för att egenföretagare ska kunna driva den här verksamheten. Man har ju cash flow-problem och man behöver ett bra kapitalflöde, om man säger så, med tanke på att man får ersättningar sent.

Alla Boots apotek ägs av egenföretagare. I höstas gick det fristående apoteket Hermelinen i konkurs på grund av likviditetsproblem.

Är det några av Boots apotek som har liknande problem?

– Det finns alltid utmaningar när man startar eget, men jag tycker att de kämpar på bra och vi försöker underlätta för dem.

Boots mål att öppna 100 apotek i Sverige har inte förändrats, trots nedbromsningen.

– Den långsiktiga strategin finns fortfarande kvar, att vi ska vara en av de ledande aktörerna på den svenska apoteksmarknaden, säger Per Geber.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev