Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Borås behåller ambulanser för lättare vård

Publicerad: 11 februari 2014, 15:27

Foto: Pernilla Lundgren/SÄS

Nu införs lättvårdsambulanser permanent i Borås. Akutambulanserna har blivit mer tillgängliga, men det finns också en oro för patientsäkerheten och arbetsmiljön med de nya bilarna.


Södra Älvsborgs sjukhus har infört lättvårdsambulanser permanent efter att ha prövat konceptet sedan 2011. Ambulanserna är främst avsedda att sköta prio 3-transporter som sker mellan sjukhus. Endast en ambulanssjuksköterska bemannar bilarna till skillnad från akutambulanserna där det alltid är två personer i bilen utöver patienten.

– Inom ambulanssjukvården har det varit väldigt traditionellt med en bil och två medarbetare som åker ut på alla sorters uppdrag. Tanken här är att ha olika vårdnivåer även i ambulanssjukvården så som man ofta har i övriga sjukvården, säger Marie Gardtman, verksamhetschef på akutkliniken, Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Enligt Marie Gardman har man uppnått flera vinster, framför allt har tillgängligheten på akutambulanserna förbättrats.

– En annan positiv effekt är att vi nu kan hålla hämtnings- och lämningstiderna till vårdavdelningarna mycket bättre.

Vad skiljer de här ambulanserna från vanliga sjuktransporter?

– Vid sjuktransporten ska det inte finnas något medicinsk vårdbehov.

Men om ambulanssjuksköterskan kör bilen, hur ska hen då kunna vårda om det krävs?

– Om det uppstår något ska ambulanssjuksköterskan stanna fordonet och vårda patienten. I de här ambulanserna är det öppet mellan förarsätet och bakdelen, vilket gör att föraren bara behöver ta ett steg i bilen för att vara hos patienten.

Tidigare har lättvårdsambulanser införts i Kronoberg och enligt Marie Gardtman är intresset nu stort i fler landsting.

Janne Kautto, ordförande för Riksförbundet för ambulanssjuksköterskor, är positiv till att landstingen söker nya lösningar som kan minska tiden som patienter behöva vänta på ambulans. Men han betonar att man bör vara vaksam på att det inte går ut över patientsäkerheten och arbetsmiljön för de anställda.

– Det som kan vara ett problem är att ambulansen körs med mindre personal. Man kan undra hur patientsäkert det är vid långa transporter då sjuksköterskan kör bilen och inte är med patienten. Det kan också bli ett arbetsmiljöproblem om ambulanssjuksköterskan förväntas förflytta patienter själv, säger han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev