Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Borgerlig kritik mot att praktik får säljas

Publicerad: 17 oktober 2007, 12:37

Mångfalden i vården motverkas om läkare och sjukgymnaster får rätt att överlåta sin privatpraktik. Det hävdar borgerliga landsting, när de oväntat går till attack mot regeringens förslag om att tillåta ersättnings­etableringar.


Att tillåta ersättningsetableringar för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster som går på den nationella taxan var ett av de tydligaste ideologiskt färgade löftena från den borgerliga alliansen i valrörelsen. I juli kom regeringsförslaget som innebär att läkare och sjukgymnaster som går på nationella taxan, från den 1 juli 2008 får rätt att sälja sin praktik, se Dagens Medicin nr 33/07.

Men det visar sig nu att flera borgerligt styrda landsting i sina remissvar till socialdepartementet har kraftiga invändningar mot förslaget.

”Trots vår grundläggande positiva inställning till privatpraktiker vill vi därför understryka de problem som kan uppstå vad gäller såväl vårdens planering som vårdens finansiering”, skriver den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting – där de flesta privatpraktikerna på nationella taxan finns.

Kritik från hela landet

Västra Götalandsregionen – som styrs av fp, c och s – hävdar att rätten till ersättningsetablering leder till att ”nuvarande vårdstruktur cementeras”.

Den borgerliga majoriteten i hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotlands kommun är stenhård i sin kritik:

”Att staten på detta sätt skulle beröva landstingen möjligheter att besluta om vilken vård som behövs och dessutom tvinga dem att betala för den är orimligt.”

Landstingsråd Torsten Källberg (fp) i Västmanland är oroad:

– Det här blir ett nytt inslag, när privatpraktikerna kan fortsätta i tid och evighet. Vi har ju ingen kostnadskontroll och kan inte rå över dem alls. Det kommer att försvåra vår planering.

Landstinget i Uppsala län hävdar att förslaget kommer att ”motverka utvecklingen av mångfald i vården”, eftersom landstingets resurser låses till en personlig läkare eller sjukgymnast, trots att den moderna vården går alltmer mot team­arbete.

SKL ställer sig bakom förslag

Flera av de borgerliga landstingen hävdar i sina remissvar att lagen bör tvinga den som tar över en praktik att teckna samverkansavtal med landstinget. I det ska landstinget kunna reglera frågor om vårdprogram, riktlinjer, kvalitetsregister, sjukskrivningar, läkemedel, uppföljningar, lokaler, geografisk placering, medicinsk inriktning och vem som tar över den nya praktiken.

Trots den hårda kritiken från flera håll ställer sig borgerligt styrda Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i sitt svar bakom förslaget att ersättningsetablering ska tillåtas. Men inte villkorslöst.
SKL kräver att den nya läkaren eller sjukgymnasten alltid ska vara tvungen att teckna sam­verkans­avtal med landstinget om vissa villkor för etableringen, som att mottagningen ska följa läkemedelsrekommendationer, samverka med resten av hälso- och sjukvården och visa upp sina journaler för att fusk ska kunna avslöjas.

– Som finansiärer av vården måste vi ha rätt att ställa samma krav på privata som på offentliga vårdgivare. Det är priset privatpraktikerna får betala för att de får rätt att sälja sin praktik, säger Henrik Hammar, ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev