Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Borgerliga vill ge läkare rätt att överlåta praktik

Publicerad: 7 mars 2006, 12:30

Vid en borgerlig valseger kan landets privatläkare räkna med att möjligheten att överlåta praktiken till en yngre kollega återinförs.


- Vi är helt överens, säger Chatrine Pålsson (kd), vice ordförande i socialutskottet.

När den borgerliga alliansens välfärdsgrupp presenterade sin slutrapport för några veckor sedan framgick det att de fyra partierna inte hade nått enighet på en rad punkter. En av dessa är frågan om en eventuell etableringsfrihet för läkare. Medan moderaterna och folkpartiet gärna ser en etableringsfrihet för allmänläkare, vill centern och kristdemokraterna gå försiktigare fram.

Men när det gäller ersättningsetablering, där en privatläkare med ersättning enligt nationella taxan vid pension överlåter sin praktik till en yngre kollega, vågar partierna ge ett löfte.   Frågan har inte diskuterats inom ramen för välfärdsgruppens arbete, men alla fyra partier har samma besked: blir det ingen fri etablering, kan landets privatläkare i alla fall räkna med att möjligheten till ersättningsetablering återinförs.

- Vi är helt eniga om detta. När man inte kan överlåta verksamheten blir det ett avbräck i vården. Ersättningsetablering ger en stabilitet för både vårdgivaren och patienten, säger Chatrine Pålsson (kd), vice ordförande i socialutskottet.

Försvann med husläkarsystemet  Ersättningsetableringen försvann i samband med att den borgerliga majoriteten 1994 införde ett husläkarsystem med etableringsfrihet för bland annat allmänläkare som ville bli husläkare. När den socialdemokratiska regeringen avskaffade husläkarsystemet något år senare återinfördes inte ersättningsetableringen. En följd är att antalet läkare med ersättning från landstingen enligt den nationella taxan har minskat i takt med att läkare går i pension.

Frågan har varit uppe till diskussion vid upprepade tillfällen. 2003 presenterade enmansutredaren Susanne Eberstein en utredning som bland annat föreslog att privatpraktiserande läkares rätt till offentlig ersättning skulle höjas från 67 till 70 år. I uppdraget låg även att titta på frågan om ersättningsetablering - detta avvisades dock helt. Motiveringen var att ersättningsetableringen skulle försvåra landstingens möjligheter att påverka vården i den riktning som de själva önskar.

- Det är lite löjligt. Har det inte varit ett problem när läkare X har verksamheten, varför skulle det bli ett problem när läkare Y tar över? undrar Chatrine Pålsson.

Ser en risk för sämre sjukvård  De borgerliga partierna pekar i stället på att dagens system leder till negativa effekter på vården. Om en privatläkare inte ersätts, innebär det att patienten måste hitta en ny läkare. Om en läkare inte kan sälja sin verksamhet vidare, finns också en risk för att kvaliteten på vården blir sämre.

- Möjligheten att kunna sälja verksamheten är jätteviktig om läkarna ska våga investera pengar i både kunskap och utrustning, säger Cristina Husmark Pehrsson, sjukvårdspolitisk talesman för m.

Erik Ullenhag (fp) betonar att folkpartiet fortfarande kommer att slåss för ett husläkarsystem med fri etablering för allmänläkare.

- Men lyckas vi inte komma ända fram, så vill vi självfallet att det i alla fall ska finnas möjlighet att ersätta de privatläkare som redan finns, säger han.

Gunnar Welander, ordförande i Svenska privatläkarföreningen, vill helst se en fri etablering för privatläkare. Men han välkomnar löftet om ersättningsetablering för privatläkarna som ett bra steg på vägen.

- För oss är det en överlevnadsfråga. Privatläkarkåren krymper för varje år - om inget händer kommer halva kåren att vara borta år 2013, säger Gunnar Welander och hänvisar till en enkätundersökning som föreningen har gjort.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev