Nyheter
Bortbockad ersättning för övertid vållar ilska
Publicerad: 3 april 2014, 05:56
– Det här sprider sig som en löpeld för då kan arbetsgivarna lägga på oss mer och mer arbete, säger distriktsläkaren Gunnar Berglund om anställningsavtalen där läkarens rätt till övertidsersättning har kryssats bort i förväg. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån
Många nyblivna specialistläkare har avsagt sig rätten till övertidsersättning utan att vara medvetna om det.
När en läkare ska skriva på för en specialistläkartjänst händer det inte sällan att rutan där man avsäger sig rätten till övertidsersättning redan är ifylld, ibland till och med förtryckt.
Frågan dök upp av en slump på Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte i mitten av mars och blev genast glödhet. Ombud från olika håll i landet vittnade om att avtal hanteras på detta sätt på deras arbetsplatser.
Och redan ikryssade anställningsavtal är ett problem även i öppenvården, enligt Gunnar Berglund, distriktsläkare och förste vice ordförande i Stockholms läkarförening.
– Det här sprider sig som en löpeld för då kan arbetsgivarna lägga på oss mer och mer arbete. Ibland känns det som rena rama bondmaffian, gratis arbete ingår inte i avtalet, säger han.
Han tror sig vara en av få läkare på sin vårdcentral som har övertidsersättning.
– Det är hur många som helst som avtalat bort den! Det står någon rad om att övertid ingår i lönen men många har svårt att tolka vad det betyder. Dessutom är arbetsgivaren skyldig att informera tydligt men det sker tyvärr sällan eller aldrig.
Fenomenet är inte nytt, säger Marta Christensson, ordförande i Sjukhusläkarföreningens Stockholmsavdelning och i många år huvudskyddsombud på Karolinska universitetssjukhuset.
– Men det är inte korrekt och vi ska inte tillåta att det görs på det sättet. Vill arbetsgivaren ta bort övertidsersättningen ska det förhandlas.
På Karolinska har förhållandena förbättrats, och fler har blivit medvetna om fenomenet.
Den kartläggning som ledningen gjorde i höstas bland alla läkare vid Karolinska universitetssjukhuset – inte bara specialistläkarna – visar att lejonparten har rätt till ersättning, enligt Martina Jonsson, förhandlingschef på HR-avdelningen vid sjukhuset.
– Av sjukhusets 2 500–3 000 läkare var det bara 144 som inte hade rätt till övertid, säger hon.
I Landstinget Sörmland är rutan alltid ikryssad. Jerry Hedanius är relativt ny på posten som förhandlingschef i landstinget och har inte klart för sig hur det kommer sig.
– Det finns en kutym sedan åratal tillbaka att göra så och det kompenseras med lönenivån. Men sedan facket lyfte frågan i höstas har vi sagt att vi ska titta på det.
Vid Sjukhusläkarnas fullmäktige beslutades om ett tillägg i verksamhetsplanen om att ”verka för att landstingen inte rutinmässigt skriver bort rätten till övertid. Det finns ett sätt att lösa frågan, enligt Lars Nevander, ledamot i Sjukhusläkarnas styrelse och i Läkarförbundets förhandlingsdelegation.
– Lokalföreningen kan förhandla ett nytt avtal för alla under förutsättning att arbetsgivaren är med på det. Då tar det över vad den enskilde skrivit i sitt kontrakt, säger han.
Så gjorde man på Skånes universitetssjukhus och fick rätt till ersättning för alla, där timme kvittades mot timme. Finns det läkare som har rätt till bättre villkor får man förhandla för att ha kvar dem, poängterar Lars Nevander.
SUSANNA PAGELS