Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bostadsort styr om gravida får betala för sitt läkarbesök

Publicerad: 21 Februari 2007, 09:28

Kvinnor kan få betala olika mycket för vården de får under sin graviditet beroende på vilket landsting de tillhör. Det visar en rundringning som Dagens Medicin har gjort.


I hälso- och sjukvårdslagen finns inga särskilda riktlinjer som gäller mödravård. Det står alltså varje landsting fritt att besluta vilka avgifter som ska tas ut för vård under graviditeten. Men det är praxis att rutinmässiga kontroller under graviditeten ska vara kostnadsfria för den gravida.

– Det är en politisk linje som är väldigt gammal. Det beror på att vi anser att det är viktigt att kvinnor har råd att gå på kontroller och föda sina barn på sjukhus, säger Charlotta Grunewald, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi,  SFOG  .

Men Dagens Medicins kartläggning visar att gravida kan få betala olika avgifter för delar av sin vård under graviditeten, beroende på vilket landsting de bor i.

Praxis varierar även inom landsting
De landsting som undersöktes är Norrbotten, Västerbotten, Gävleborg, Stockholm, Värmland, Kronoberg, Västra Götaland och Skåne.

Hos alla dessa vårdgivare är kontroller och undersökningar som utförs av barnmorska och läkare inom mödravården och specialistmödravården kostnadsfria. Läkarbesök på grund av sjukdomar som inte är kopplade till graviditeten räknas i allmänhet som sjukvård. Men det är vanligt att gravida kvinnor får betala patientavgift för remitterade besök hos läkare utanför mödravården, även om läkarbesöken är graviditetsrelaterade.

Det är också vanligt att graviditetsrelaterade besök hos sjukgymnast och arbetsterapeut kostar.

Västerbottens landsting tog under en kort tid ut patientavgift för läkarbesök i specialistmödravården, men dessa är numera kostnadsfria.

– Det blev det en väldig uppståndelse, så vi ändrade det igen, berättar mödrahälsovårdsöverläkare Per Åke Holmgren vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Han har efter kontakten med Dagens Medicin kontrollerat hur landstingets regler kring mödravård ser ut. Tanken är att gravida som remitteras till läkare för graviditetsrelaterade besvär inte ska behöva betala. Men efter en rundringning i landstinget visade det sig att tolkningen skiljer sig åt mellan mottagningarna och att det händer att kvinnor får betala patientavgift.

– Vi kommer att göra ett förtydligande i reglementet, tack vare att frågan restes, säger Per Åke Holmgren.

Akupunktur är ofta gratis
I Västra Götalandsregionen ska patientavgift inte tas ut för den mödravård som anses ingå i den avgiftsfria verksamheten.

Men i Södra Bohusläns primärvårdsområde kan gravida bli hänvisade att uppsöka allmänläkare på en vårdcentral om mödravårdens läkare har för mycket att göra. Det kan handla om graviditetsillamående, urinvägsinfektioner och bäckensmärta. En möjlig konsekvens är då att personalen på vårdcentralen inte förstår att den gravida blivit hänvisad av mödravården. Dessa kvinnor får då betala en patientavgift.

– Det kan vara orättvist, men vi har brist på gynekologer, säger Joy Ellis, mödrahälsovårdsöverläkare i Södra Bohusläns primärvårdsområde.

Också avgiftsnivåerna varierar mellan landstingen. Gravida i Norrbottens läns landsting får betala 80 kronor för besök hos sjukgymnast eller arbetsterapeut. I Landstinget i Värmland och i Region Skåne kostar besöket 100 respektive 200 kronor.

I många landsting är akupunktur mot illamående eller bäckensmärtor kostnadsfri om den utförs av barnmorska. Vattengymnastik för gravida är inte gratis i något av de undersökta landstingen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev