Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bötfälls för utebliven obesitaskirurgi

Publicerad: 8 februari 2013, 09:47

Läkaren uppmanade inte tillräckligt aktivt och envist patienten till överviktskirurgi. Det slår en domstol i Australien fast och dömer läkaren att betala drygt 2,5 miljoner kronor i skadestånd.


Det var 1997 som allmänläkaren i Sydney först mötte patienten som vägde omkring 130 kilo. Nästan 15 år senare möttes de i domstolen. Patienten anklagade allmänläkaren för att vara ansvarig för att han utvecklat skrumplever och obotlig levercancer. Mannen hävdade i domstolen att han inte skulle ha drabbats av sjukdomarna om allmänläkaren 15 år tidigare hade sett till att han fick genomgå överviktskirurgi.

Ärendet har nu avgjorts i högsta domstolen i den australiska delstaten New South Wales skriver tidningen Australian Doctor. I domstolen har allmänläkaren berättat att han informerade patienten om möjligheten till överviktskirurgi. Men detta räckte inte för domstolen. I domen står det att det inte var tillräckligt att bara informera patienten om möjligheten till överviktskirurgi. Allmänläkaren skulle enligt domstolen aktivt ha uppmanat patienten till en operation och hjälpt honom att boka tid hos en specialist.

Läkaren argumenterade för att patienten ändå inte skulle ha bli hjälpt av en operation då han vägrade att gå på en diet och vägrade att sluta dricka alkohol. Men domaren i målet slog fast att patientens hälsotillstånd till 80 procent är läkarens ansvar och till 20 procent patientens ansvar. Allmänläkaren dömdes att betala 364 000 australiska dollar, motsvarande drygt 2,5 miljoner kronor, i skadestånd till patienten.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News