Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bra chef ger friska anställda

Publicerad: 19 maj 2010, 13:57

En bra chef ökar chanserna för att de anställda upplever att de är friskare, visar en ny undersökning.


Att en bra chef är en viktig faktor för att de anställda ska trivas på jobbet är inget nytt, men nu är det vetenskapligt bevisat att de anställda även blir friskare och att sjukfrånvaron minskar. Det visar en studie som gjorts vid Akademin för hälsa, vård och välfärd vid Mälardalens högskola.

Resultaten bygger på enkätsvar från 10 000 kommunanställda inom vård och omsorg i totalt 60 kommuner. De kommuner som hade ett utvecklingsinriktat ledarskap hade också ett bra socialt klimat och mindre sjukfrånvaro bland personalen.

– Undersökningen visar tydligt att det lönar sig för arbetsgivaren att utveckla ett hälsofrämjande ledarskap där medarbetarna får uppskattning för sina arbetsprestationer, uppmuntras att delta i viktiga beslut samt får hjälp att utveckla sina färdigheter, säger Ingemar Åkerlind, professor i hälsovetenskap vid Mälardalens högskola, enligt ett pressmeddelande.

Han säger också att det är viktigt att satsa på hälsofrämjande åtgärder som individuell hälsobedömning och livsstilsinriktad rådgivning för de anställda.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev