Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bra löneökning för offentligt anställda farmaceuter

Publicerad: 18 februari 2009, 13:50

Apotekare och receptarier i den offentliga sektorn hade en löneutveckling på 5,1 procent under förra året, visar ny statistik från Sveriges farmacevtförbund. Det gör förbundsordförande Carin Svensson glad.


– Jag tycker det är väldigt roligt att offentligt anställda äntligen får en bra utveckling. Det tillhör inte det normala, säger Carin Svensson.

Hon tror att en förklaring kan vara att omregleringen av apoteksmarknaden gör att fler anställs av landstingen och Läkemedelsverket för att bemanna den ökade tillsyn som behövs. Fler farmaceuter driver i sin tur på lönerna, menar Carin Svensson.

Löneökningen i den offentliga sektorn är högre än bland övriga. Den största gruppen farmaceuter, omkring tre fjärdedelar, jobbar inom Apoteket AB och räknas i statistiken inte som offentliganställda. För dem har lönen i genomsnitt ökat med 3,1 procent. Farmaceuter inom industrin fick en medelökning på endast 2,3 procent.

Christer Borg, ombudsman på Farmacevtförbundet, förklarar att den genomsnittliga utvecklingen kan förklaras av strukturella förändringar, som pensionsavgångar eller nyanställningar. Ser man i stället på individnivå och jämför de personer som varit anställda under hela perioden från hösten 2007 till hösten 2008, ser statistiken annorlunda ut. Då är löneutvecklingen 5,2 procent för offentligt anställda farmaceuter, 4,3 procent för apoteksanställda och hela 6,3 procent för anställda inom industrin.

– För de industrianställda är det en väldigt bra utveckling, som kan förklaras av att det är relativt få farmaceuter inom läkemedelsindustrin, men de är troligen väldigt kompetenta. Det kan även finnas en rörlig del i form av bonus som spelar in. Men det är möjligt att dessa siffror blir lägre nu när vi har kärvare tider, säger Christer Borg.

I september 2008 tjänade en apotekare i den offentliga sektorn i snitt 34 200 kronor i månaden. Motsvarande för Apoteket AB och industrin var 32 400 respektive 47 300 kronor. Statistiken baseras på den årliga enkät som förbundet skickar ut bland sina 5 800 medlemmar varje höst.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev