torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bra smittspårning avgörande för att förhindra tbc-spridning

Publicerad: 1 september 2005, 06:31

Att 30 barn på en förskola smittas med tbc är mycket allvarligt - med svenska mått mätt. - Samtidigt är det ingenting jämfört med hur situationen ser ut i Afrika, säger smittskyddsläkaren Åke Örtqvist.


Förra veckan upptäcktes att en anställd på förskolan Regnbågen i Stockholmsförorten Bromma hade smittats av lungtuberkulos, tbc. Efter undersökning av lungorna på både barn och vuxna som varit i kontakt med den smittade visade det sig att nio barn på förskolan och en anställd på en intilliggande förskola smittats. Ytterligare tester har visat att 21 av barnen på förskolan bar på smittan. Ytterligare 60 barn som haft tillfällig kontakt med förskolan ska testas under denna vecka.

- Risken för att smittan ska spridas är liten,  säger Åke Örtqvist, som är smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.   - Barn för inte smittan vidare, eftersom de saknar tillräcklig lungkapacitet för att hosta upp tbc-bakterierna. Hittills har bara en vuxen smittats efter personen som först insjuknade. Den personen har en så kallad inkapslad form av tbc som inte är smittsam, fortsätter han.

400 svenskar insjuknar varje år  För att ta reda på var smittan kommer ifrån pågår nu smittspårning, där man kartlägger alla personer som varit i kontakt med den anställde hos vilken smittan först upptäcktes. Bakterien från den personen ska också isoleras så att man kan fastställa dess DNA-profil för att se om bakterien tillhör den stam av tbc som finns i Sverige, eller om smittan kommer från ett annat land.

I Sverige insjuknar drygt 400 personer i tbc varje år, vilket är lite ur ett internationellt perspektiv. I Afrika dör över en halv miljon människor i sjukdomen varje år. Det motsvarar en fjärdedel av alla som dör i tbc i hela världen.

Världshälsoorganisationen, WHO, deklarerade i fredags, den 26 augusti, att det råder tbc-kris i Afrika. Antalet årliga fall av tbc på kontinenten har fyrdubblats de senaste 15 åren. Framför allt är det de fattiga som drabbas, eftersom de ofta lider av undernäring och därmed är mer mottagliga för smittan.   Dessutom lever de i mycket tätbefolkade områden där sjukdomen lätt sprids. Den stora utbredningen av hiv i Afrika bidrar också till de höga dödstalen, eftersom det nedsatta immunförsvaret hos hiv-positiva gör att bakterien lätt får fäste.

WHO hoppas på ökade anslag från bland annat de rika G8-länderna för att stoppa den pågående epidemin.

- Vi måste få bukt med smittan i Afrika för att hindra att den sprids till andra länder. För det krävs gigantiska åtgärder i form av vaccination, medicinering och mat för att komma tillrätta med den utbredda undernäringen, säger Åke Örtqvist.

Viktigt att invandrare undersöks  Risken för att vanliga semesterfirare ska smittas av tbc under en resa till Afrika är dock liten, eftersom det krävs en långvarig och nära kontakt med en smittad för att tbc-bakterien ska kunna överföras. Däremot är det viktigt att invandrare från Afrika och andra tbc-drabbade områden undersöks vid ankomsten till Sverige, enligt Åke Örtqvist.

- Det är viktigt att symtomen uppmärksammas och att de som bär på smittan får optimal behandling. Dessutom måste man vara noga med att spåra smittan ordentligt - det är en grundbult för att minska smittspridning, säger han.

Camilla Wernersson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev