Nyheter
Bråda dagar för nationell läkemedelslista
Publicerad: 23 maj 2019, 09:17
Foto: Thinkstock
Om ett år är det dags. Och receptet för att Nationella läkemedelslistan ska lyckas stavas enligt E-hälsomyndigheten samverkan. Men tiden är knapp.
I juni 2020 kan den svenska vården sluta leta information om en patients läkemedel i journalen, läkemedelsförteckningen, receptregistret, patientens egna anteckningar och Nationell patientöversikt, NPÖ. I stället är det dags att lära sig att förkortningen NLL numera står för Nationella läkemedelslistan, en akronym som passande nog blev ledig då Norrbotten sedan några år tillbaka är en region.
Diskussioner om en nationell läkemedelslista har pågått under en längre tid och för ett år sedan fick E-hälsomyndigheten uppdraget av regeringen. Då det tidigare konstaterats att gällande lagstiftning omöjliggjort det till synes enkla önskemålet om en samlad läkemedelslista har riksdagen stiftat en ny lag som börjar gälla den 1 juni 2020.
Tanken med en nationell läkemedelslista är att vården, omsorgen, apoteken och inte minst patienterna ska få samma information. Listan ska innehålla pågående och avslutade läkemedelsbehandlingar men även ändringar och information om vilka läkemedel som faktiskt hämtats ut.
Förutsättningarna för allt detta ska vara på plats till dess att lagen börjar gälla och två år senare, i juni 2022, är det tänkt att alla aktuella system ska vara utrullade.
– Tidsplanen är knapp, det är kort om tid och en utmaning, konstaterade Madelen Domajnko, projektledare vid E-hälsomyndigheten, under en dragning av densamma på e-hälsomässan Vitalis.
E-hälsomyndigheten är medveten om de stora omställningar som regionerna står inför i samband med nya vårdinformationssystem och har i dag ett antal arbets- och referensgrupper med representanter från andra myndigheter, professionsföreträdare och regioner för att få projektet i hamn.
– Ska vi lyckas ska vi göra det tillsammans, vi vill involvera er, sa Madelen Domajnko och efterlyste än mer input.
Efter hennes presentation öppnades det upp för frågor från publiken och det stod då klart att det i Västra Götalandsregionen fanns en del skepsis kring den tajta tidplanen. Dels utifrån tidigare erfarenheter från införandet av Pascal, dels utifrån det omfattande och pågående arbetet med ett nytt vårdinformationssystem.
– Vi får de här synpunkterna om tidsplanen, började Madelen Domajnko svara innan moderatorn avbröt henne med orden ”en halvtimme går otroligt snabbt”.
Det är drygt ett år kvar till den 1 juni 2020.