Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brandmän löper större risk att drabbas av vissa cancerformer

Publicerad: 9 maj 2008, 08:44

Brandmän löper större risk att drabbas av vissa cancerformer

Cancer i tjocktarm, hjärna, urinblåsa och njurar. Alla dessa cancerformer löper brandmän större risk att drabbas av, jämfört med befolkningen i övrigt. Det visar en amerikansk studie som rapporterar om sina fynd i American Journal of Industrial Medicine.


Det är forskare vid Massachusetts Department of Public Health i Massachusetts, USA, som har samlat data från delstatens cancerregister.Mellan 1986 och 2003 fanns 2 125 registrerade cancerdiagnoser bland manliga professionella brandmän.

Forskarna fann att jämfört med andra yrkesarbetande män så hade brandmännen nästan dubbelt så stor risk att drabbas av hjärntumör och 36 procents högre risk att drabbas av cancer i tjocktarmen. Risken för cancer i urinblåsan, njurarna samt Hodgkins lymfom var också förhöjd, även om sambandet mellan dessa cancerformer var svagare, främst på grund av att antalet fall var relativt få.

 Det här är inte den första studien som visar att brandmän löper större risk att drabbas av cancer än andra. Men dessa tidigare studier har inte lyckats identifiera specifika diagnoser.

 Enligt vissa experter kan den förhöjda risken komma av de substanser som brandmännen utsätts för när de deltar i släckningsarbetet. Experterna rekommenderar därför brandmännen att duscha så snart de kommer tillbaka från en eldsvåda, för att på sätt avlägsna sot och andra potentiellt farliga brandrester.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev