Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Branschförening söker framtida farmaceuter

Publicerad: 26 november 2015, 12:41

Bli expert på läkemedel. Det är budskapet till studenter från Sveriges Apoteksförening.


I dag, torsdag, öppnade Sacomässan i Malmö. Robert Svanström från Sveriges Apoteksförening är där liksom på Sacomässan i Stockholm nästa vecka.

– Ett av våra mål i Apoteksföreningen är att säkra den farmaceutiska kompetensen framåt och det här är den största satsningen vi gör på det området. Sammantaget kommer 20 000 gymnasiestudenter att ha besökt de två mässorna, säger han till Dagens Apotek.

Från branschens sida finns fortfarande en stor efterfrågan på farmaceuter.

– Det är en utmaning för vi har stora pensionsavgångar och det öppnar fortfarande fler apotek så det finns ett stort behov, säger Robert Svanström.

Hur har responsen från studenterna varit?

– Den har varit bra. Många är intresserade av apoteksbranschen och tycker att den verkar spännande. Sen gäller det att hitta ett budskap som väcker intresse och når ut till studenterna.

Vilket budskap har ni?

– Vill du bli expert på läkemedel – bli farmaceut. En del som kommer till mässan har uppfattningen att apotekare och receptarier endast står bakom disken. Vi försöker tydliggöra det arbete som sker bakom disk när farmaceuter kontrollerar recept och stämmer av med läkare, men också det arbete som sker i egenvården och att rådgivning kring läkemedel gör skillnad.

Till hösten börjar en ny receptarieutbildning i Malmö, vilket gläder Robert Svanström.

– Det är viktigt eftersom vi vet att Skåne är ett av de områden som det har varit svårast att rekrytera till och vi har under flera år arbetat aktivt för att det ska öppna en utbildning här.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev