Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bråttom med praktikbesked

Publicerad: 4 februari 2011, 13:41

Snart ska apotekarstudenterna välja praktikplats och det är hög tid för apoteksföretagen att klargöra vilken ersättning studenterna kommer att få, anser Uppsala universitet.


– Vi önskar att få ett besked så fort som möjligt för att våra studenter inte ska vara ovissa om vad som gäller. Det har dragit ut för mycket på tiden, tycker vi, säger Erik Björk som ansvarar för grundutbildningarna på farmaceutiska fakulteten vid Uppsala universitet.

I april ska studenterna lämna in önskemål om var de vill göra sin praktik. Apoteket AB har meddelat att företaget inte kommer att betala någon ekonomisk ersättning för praktiken från och med i höst. Men de andra företagen har fortfarande inte lämnat besked.

Hittills har alla apoteksföretag gett samma ersättning till apotekarstudenterna, en praktiklön på 12 650 kronor i månaden i början av praktiken med en höjning till 14 400 kronor efter att praktikanten fått behörighet att expediera recept.

Men från och med i höst blir det upp till varje företag att bestämma ersättningen. Betalas ingen praktiklön får studenterna i stället söka studiemedel för praktikperioden.

– Det kan komma i ett läge där det blir olika villkor för olika kedjor och det ställer ju till problem för oss när vi fördelar praktikplatserna, säger Erik Björk.

Än så länge utgår universitetet från att fördelningen av praktikplatserna kommer att ske på samma sätt som tidigare. Det innebär att studenterna får lämna önskemål om var de vill göra sin praktik och därefter sker en lottning.

De studenter vars namn dras först i lotteriet har störst chans att få sitt förstahandsval. Det finns också möjligheter till förtur för studenter som har särskilda skäl, till exempel familj som de måste bo nära.

Enligt Erik Björk har inte lärosätena någon åsikt om i fall apoteksföretagen bör betala praktiklön eller ej, eftersom det är en fråga som bör lösas av arbetsgivarna och fackförbunden.

– Men det har ju varit väldigt bra, det kan vi tycka. Tyvärr är ju det här något som drabbar studenterna. Och det kan delvis drabba oss också, om studenterna inte vill göra praktiken och därmed inte tar ut sin examen, vilket vi tycker är synd.

Universitetet har fått signaler om att fler apotekarstudenter kommer att välja bort praktiken om de inte får någon ekonomisk ersättning. Vissa studenter har inte heller studiemedel kvar för hela utbildningen. Erik Björk hoppas ändå att de flesta kommer att ta sin apotekarexamen.

– Uppsala universitet har aldrig lovat att det är praktiklön och det kan alltid bli andra förutsättningar, säger han.

Han tror inte heller att Apoteket AB:s besked kommer att minska intresset för apotekarutbildningen.

– Ärligt talat nej, för min gissning är att om man skulle fråga dem som söker in hur många som vet om att det är en betald praktik i slutändan så tror jag att du skulle få svaret att det är i princip ingen som har vetskap om detta, säger Erik Björk.

Däremot kommer lärosätena att diskutera frågan om studielån med Centrala studiestödsnämnden, CSN. Enligt EU-regler måste apotekare göra praktik i 26 veckor, men studiemedel betalas bara ut under 20 av dessa veckor.

– Det är någonting som vi måste ta upp med berörda myndigheter, absolut, säger Erik Björk.

Relaterat material

Ingen praktiklön i höst

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev