Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bred kampanj om sköra ben ledde till förbättrad kunskap

Publicerad: 29 april 2002, 12:27

En informationskampanj iVadstena gav bättre kunskaper om benskörhet där än i Ödeshög, där ingen extra information gavs. Men det var de redan "hälsofrälsta" som hade lättast att ta till sig information.


I studien har distriktsläkare, distriktssköterskor, sjukgymnaster och dietister vid Vårdcentralen Vadstena och forskare vid avdelningen för allmänmedicin, Linköpings universitet, undersökt hur ett informationsprojekt om benskörhet har påverkat kunskapsnivån när det gäller denna sjukdom i kommunen. Projektet pågick under tio år och kallades "Vadstena - en benhård kommun".  Studien visar att informationskampanjen gav en liten men signifikant ökad kunskapsnivå när det gäller sjukdomen bland studiedeltagarna.  - Vi tror att projektet har haft betydelse för kunskaperna om benskörhet bland invånarna i Vadstena. Men studien visar också hur svårt det är att föra ut hälsoinformation i samhället. De som har lättast att ta till sig denna information är oftast de som är intresserade av hälsofrågor och därför redan lever sunt, säger John Waller, en av artikelförfattarna, som är distriktsläkare vid Vårdcentralen Vadstena och forskare vid avdelningen för allmänmedicin, Linköpings universitet.

Längst tid gav bäst kunskap  Vid studiens inledning 1989 valde forskarna slumpvis ut personer mellan 20 och 79 år i Vadstena och Ödeshög. Dessa fick bland annat genomgå mätningar av bentätheten i underarmarna.   Deltagarna fick dessutom besvara enkäter med frågor om vad benskörhet är för något, om olika riskfaktorer för benskörhet, och hur man på olika sätt kan förebygga sjukdomen.  När studien inleddes fick deltagarna personlig information och rådgivning om benskörhet. Kunskaperna följdes sedan upp efter fem respektive tio år och då rekryterades även nya studiedeltagare.  Under studien pågick också ett större informationsprogram i Vadstena, där man i olika kampanjer undervisade invånarna i kommunen om benskörhet.  Resultatet visar att de som hade varit med längst i studien hade de bästa resultaten på kunskapstesterna om benskörhet. De som gick med i studien 1989 slog dem som gick med i kampanjen fem år senare med i genomsnitt 0,58 poäng och dem som gick med i studien tio år senare med i genomsnitt 0,76 poäng. Maximalt kunde man få 27 poäng på testerna och i genomsnitt fick deltagarna 17 poäng.  I en jämförelse mellan kommunerna fann forskarna att de informerade Vadstenaborna hade signifikant bättre resultat i kunskapsundersökningarna än invånarna i Ödeshög. Men även dessa skillnader var små.  "Tio år är kanske för kort tid"  Trots de blygsamma resultaten av informationsprojektet i Vadstena ser John Waller andra vinster med projektet som kan ge befolkningen i Vadstena en förbättrad hälsa.   - Projektet har gett ett ökat hälsoengagemang i kommunen, vilket vi hoppas ska ge positiva konsekvenser i framtiden, inte bara när det gäller benskörhet. Tio år är kanske för kort tid för att man ska kunna dra några konkreta slutsatser av den här typen av kampanjer, säger John Waller.  FOTNOT: Den aktuella studien har publicerats i det senaste numret av tidskriften Preventive Medicine.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev