Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bred politisk uppgörelse gör Nya Karolinska billigare

Publicerad: 1 juni 2010, 11:57

Oppositionen och den borgerliga alliansen är överens om en ny finansieringsmodell som ska göra Nya Karolinska sjukhuset 7-9 miljarder billigare.
(Ny version 15.43)


Under de senaste veckorna har socialdemokraternas toppnamn i landstingsvalet i Stockholm Ilija Batljan gått till hård attack mot finansieringen av Stockholms nya storsjukhus, Nya Karolinska sjukhuset. Han har hävdat att bygget skulle kunna bli avsevärt mycket billigare med en annan finansieringsmodell än den som har valts.

I dag, tisdag, har gruppledarna för samtliga partier också kommit överens om ett nytt sätt att använda pengarna som behövs till sjukhuset. Överenskommelsen innebär att Stockholms läns landsting tar en ökad risk i bygget, vilket leder till att räntekostnaderna minskar. Räntebesparingen ligger i att landstinget frångår den tidigare modellen att börja amortera först när sjukhuset är klart, till att nu i stället amortera redan medan bygget pågår.

– Vi har fått lämna vår tidigare princip om att landstinget inte skulle betala en enda krona förrän sjukhuset är besiktigat och klart. Men det är det värt för att detta ska bli av, när oppositionen hotade att riva upp hela beslutet, säger finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Har ni tvingats backa?

– Vi tyckte att det var värt att landstinget tar en del av risken för att nå politisk enighet kring detta.

Ilija Batljan sägs ju ha räknat på det här själv. Vems förtjänst är det att ni nu kommit fram till en lösning?

– Det har varit ett gemensamt arbete. Det är ju inte så att han har suttit med miniräknaren. Alla beräkningar är stora körningar som görs av Bank of Scotland i London.

Ilija Batljan har en delvis annorlunda bild av sin egen insats.

– Det är klart att jag har bidragit till detta. Det handlar inte bara om teknik. Men det viktigaste är att stockholmarna sparar mellan 7 och 9 miljarder kronor på detta. Det är mycket pengar, säger han.

Denna summa pengar ska sparas utslaget på 30 år, vilket motsvarar mellan 2 och 3 miljarder kronor i dagens penningvärde.

Relaterat material

Öppet ordkrig om kostnaden för Nya Karolinska Solna

Socialdemokraterna vill ha extramöte om Nya Karolinska

Oklar nota för Nya Karolinska

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev