Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bred specialist ska stå redo för multisjuk

Publicerad: 24 februari 2017, 12:49

PATIENTFALL. Läkaren Per Åstrand leder mångsidiga diskussioner kring en tänkt patient med flera olika åkommor under SK-kursen i Danderyd.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Specialistläkare behöver bli bättre på att se helheten, enligt Socialstyrelsen, inte minst när det gäller multisjuka patienter. På Danderyds sjukhus har 35 läkare gått kurs i handläggning av äldre som inte passar in i gängse riktlinjer.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusSocialstyrelsenCentralsjukhuset i Kristianstad

Nyligen samlades läkare från hela landet i Stockholm för att under en vecka vässa kunskaperna i hur de bäst behandlar vårdens sköraste patienter. Men i stället för diagnoskriterier och val av läkemedel låg fokus på diskussion kring olika patientfall.

– Det här är en specialistkompetenskurs i akutmedicin. Men vi fokuserar på en multi­sjuk patient som kommer in och kanske har stroke, hjärtinfarkt eller diabetes. Då blir det mer klurigt, säger Johan Ejerhed, medicinskt avdelningsansvarig läkare på Danderyds sjukhus.

Han tar en multisjuk person som kommer till akuten med stroke som exempel. Där är riskerna med att ge trombolys betydligt högre än för en ”frisk” patient och det måste ställas mot hur stora vinster läkaren tror att behandlingen faktiskt kan ge. Nästa steg blir att avgöra vilka läkemedel som ska ges fortsättningsvis.

– Där måste man väga in den förväntade livslängden, hur mycket läkemedel man tror att patienten klarar av och vad som är livskvalitet för patienten, säger Johan Ejerhed.

När Dagens Medicin hälsade på under utbildningens första dag stod teori och salsföreläsning på schemat. En av kursdeltagarna är Cajsa Björner som till vardags arbetar som ST-läkare inom akutsjukvården i Kristianstad. Hon träffar dagligen på multisjuka patienter som ofta är äldre.

– När man handlägger patienter med multisjuklighet räcker inte alltid PM, algoritmer och riktlinjer till. Den här kursen ger oss verktyg att bättre hantera denna patientkategori. Det är någonting som inte tas upp så mycket under läkarutbildningen eller AT-tjänstgöringen, säger Cajsa Björner.

Riktlinjer är som bekant inriktade på att handlägga och behandla en specifik diagnos. Men de flesta behandlingar innebär en risk, särskilt hos multisjuka som inte är så tåliga. Under kursen får deltagarna chans att bland annat prata med erfarna kliniker, lära sig av dem och diskutera hur ST-läkare ska tänka när de möter dessa patienter.

– Att kunna känna sig trygg med att väga risk mot nytta är viktigt såväl i jakt efter diagnos som för val av behandling, men också när det berör vård i livets slutskede. Här har man ett bra helhetsperspektiv på den multisjuka äldre patienten, och jag hoppas bli en något klokare läkare när veckan är slut, säger Cajsa Björner.

Målet är att hitta insatser som mest gagnar den enskilda patienten. För att göra det behöver vården ha koll på hela sjukdomsbilden och patientens funktionsnivå. Detta är även något som Socialstyrelsen lyfter fram i sina nya delmål för ST-läkare. Myndigheten vill se större tyngd på just helhetsperspektiv, multisjuklighet och förmåga att kunna inleda palliativ vård.

– Vad är det vi behandlar egentligen, är det sjukdomen eller patienten? säger Johan Ejerhed.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev