Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bredd på löften om vårdförändring

Publicerad: 4 juni 2014, 14:44

I dag är det Change Day! Över 700 löften om vården har i skrivande stund lämnats på rörelsens hemsida.


Det handlar om löften i stort och smått om hur man tänker bidra för att göra den svenska hälso- och sjukvården bättre. Idén är brittisk och bygger på att mobilisera individerna att skapa förändringar genom att engagera sig.

Någon jättelik respons har det inte blivit men under dagen har det hänt en del.

– Nu rasslar det in löften från hela Sverige, från läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, patienter och alla håll, säger Helena Conning, projektledare för Change Day.

Hon är anställd på Vinnvård som tillsammans med Qulturum i Landstinget i Jönköpings län och Jönköping Academy tog initiativet till Change Day.

På hemsidan finns löften från läkare som lovar att handleda yngre kolleger bättre eller arbeta för bättre mediciner för barn, verksamhetschefer som lovar att korta ledtiderna för laboratorieanalyser, undersköterskor som lovar att sätta de äldres behov i centrum och IT- och webbutvecklare som lovar att arbeta för bättre system, för att ta några få exempel. Fysioterapeuterna är mycket aktiva med löften.

Löftet från Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy lyder så här:

”Dagens Medicin lovar att vara en granskande kraft i svensk sjukvård, utkräva ansvar av dess makthavare och att lufta fram god exempel på vårdpersonalen egen initiativkraft för förändring.”

Hemsidan är öppen för löften ända till den 4 juli och kommer senare att innehålla möjligheten att lägga upp egna filmer och bilder.

I dag pågår en del aktiviteter runt om i landet med anledning av Change Day, framför allt i Jönköping.

När hemsidan öppnades 12 mars var Helena Conning full av entusiasm. Och det är hon fortfarande, säger hon, men förstår att det måste få ta tid.

– Förut tänkte jag att antalet löften är det viktiga men det stora är att enskilda faktiskt vågar lämna löften för hur de ska arbeta med en förändring.

I England, där Change Day infaller 4 juli, har mängder med löften avgivits och följts upp, men där har man fyra heltidsanställda och stöd av den statliga hälso- och sjukvården NHS, påpekar Helena Conning.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev