Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Brev om misstänkt dödshjälp beslagtogs vid husrannsakan

Publicerad: 9 december 2009, 11:57

Polisen har gjort en husrannsakan hos Landstinget Kronoberg och beslagtagit det brev där en läkare i Växjö anklagas för att ha tagit livet av en patient.


Tidigare denna vecka begärde Dagens Medicin att få ut ett brev från Landstinget Kronoberg. I brevet anklagas en läkare vid Centrallasarettet i Växjö för att ha tagit livet av en 83-årig kvinna.

Men polisen i Kalmar hann före. I går, tisdag, genomförde polisen en husrannsakan hos landstinget och beslagtog brevet.

– Polisen var här så det var bara att lämna över brevet. Nu har vi inga kopior kvar. Varför de gjorde på det viset vet jag inte, men jag antar att det är viktigt bevismaterial, säger Bertil Axelsson, kanslidirektör vid Landstinget Kronoberg.

Det var i förra veckan som Landstinget Kronoberg beslutade att stänga av en läkare vid Centrallasarettet i Växjö. Anledningen var ett brev till landstingsledningen där läkaren anklagas för att ha förkortat livet på en 83-årig kvinna – för tre år sedan.

Anmälaren, som var den döda kvinnans dotter, är själv läkare och tidigare kollega till den numera avstängde läkaren.

Sedan tidigare utreder polisen i Kalmar dessutom den misstänkte läkaren för olaga dataintrång. Därtill finns en konflikt mellan den anklagade läkaren och två av hans tidigare chefer, var av en är avstängd tills vidare på grund av sexuella trakasserier.

Det var kammaråklagare Johan Henningsson vid åklagarkammaren i Kalmar som beslutade om husrannsakan. Han har tidigare sagt till Dagens Medicin att misstankegraden mot den aktuelle läkaren är ”den lägsta möjliga”. Då, måndagen den 7 december, var läkaren inte ens skäligen misstänkt. Huruvida denna misstankegrad har ändrats sedan dess är oklart. Dagens Medicin har sökt Johan Henningsson utan resultat.

Relaterat material

Utpekad läkare anlitar välkänd brottmålsadvokat

Läkare i Kronoberg anmälde kollega för aktiv dödshjälp

Läkare avstängd efter misstankar om dödshjälp

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev