fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brist på gynekologer i Uppsala

Publicerad: 12 oktober 2012, 09:50

I Uppsala saknas det gynekologer, och många mottagningar har långa väntetider.


Det är långa väntetider för att träffa en gynekolog i Uppsala. Mottagningar har försvunnit och patienter söker även från andra orter för att få göra en gynekologisk undersökning.
– Mottagningar har lagts ner under den senaste tiden och jag har ett intryck av att det inte finns något intresse bland gynekologer att öppna privata mottagningar, säger Olof Tydén, gynekolog på Studentgyn, till Upsala Nya Tidning.

På hans arbetsplats är trycket högre än någonsin, de har lediga tider först i slutet av oktober. Men de är främst till för studenterna.

Maria Cederholm är gynekolog på Skarin och Cederholms mottagning. Där kan man få vänta i nästan en och en halv månad för att få göra en gynundersökning. Hon tror att de långa väntetiderna har flera orsaker.
– I våras pensionerades flera gynekologer och de har inte ersatts. Det har även försvunnit mottagningar i Gävle vilket gör att många därifrån vänder sig till oss. Men vi har också många från Stockholmsområdet som ringer till oss, säger hon till Upsala Nya Tidning.

På Akademiska sjukhuset hänvisar man de patienter som vill göra en vanlig gynundersökning till vårdcentralerna. Akuta fall tar man emot samma dag.

KARIN ANDER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev