Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brist på IT-lösningar anpassade för apoteksentreprenörer

Publicerad: 1 oktober 2009, 13:16

Finländska Receptum är den enda kommersiella systemleverantören som tror sig ha en IT-lösning för enskilt drivna apotek tillgänglig i närtid. Men även denna lösning riskerar att försenas.


Debatten har varit intensiv om IT-lösningar för mindre apoteksföretag, sedan priset för den så kallade övergångslösningen häromdagen blev känt, se artikel länkad här bredvid.

Dagens Apotek har kontaktat de tre IT-leverantörer som befinner sig längst fram i utvecklingen av kommersiella IT-stöd för apotek på den svenska marknaden – Logica, Pharma Solutions och Receptum – för att höra om och när de kan leverera stöd till småföretagare.

Av dessa är det endast finländska Receptum som så fort deras system får slutligt klartecken från Apotekens Service AB kommer att ha en färdig lösning som är anpassad till småföretagare.

Logica prioriterar inte småföretagare i sin satsning på IT-stöd för den svenska apoteksmarknaden.

– Vi har inget förberett för enskilda apotekare, och frågan är inte prioriterad för oss nu. Gör vi något blir det i ett senare skede. Det är i och för sig ingen omöjlighet att anpassa vårt system så att det fungerar för enskilda företagare, men det kan vara en utmaning att få tillräcklig effektivitet i leverans och drift, säger Jouko Kangas, ansvarig för apoteksmarknaden på Logica.

Inte heller Pharma Solutions har någon särskild lösning för småföretagare klar, när deras system godkänns av Apotekens Service AB. Men företaget har ambitioner att ta fram en sådan lösning längre fram.

– I oktober anordnar vi ett informationsmöte för småföretagare om utveckling av en IT-lösning som passar deras behov, säger Henrik Larsson, vd för Pharma Solutions.

Receptums IT-lösning kommer dock att kunna beställas och användas av småföretagare från start. Grundsystemet, Maxx, används redan i dag av många enskilda apotekare i Finland.

Vad kommer ert system att kosta för en enskild företagare?

– I grova drag antar vi att en licens kommer att ligga på omkring 50 000 kronor per arbetsstation och år. Det kan tillkomma vissa avgifter för exempelvis underhåll och helpdesk, berättar Antti Timonen, direktör på Receptum.

I Finland är priset på IT-stödet anpassat så att småföretagare inte missgynnas.

– Priset beräknas som en procentsats av omsättningen. Men riktigt så kommer det inte att bli i Sverige, säger Antti Timonen.

Han flaggar dock för att systemet kan bli något försenat.

– Förhoppningen är fortfarande att få klartecken före årsskiftet. Men chansen att det blir så minskar för varje vecka. Varken servicebolagets plattform eller vår godkännandeprocess gentemot servicebolaget är färdig ännu, säger Antti Timonen.

IT blir dyrt för småföretagare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev