Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brist på läkare och barnmorskor

Publicerad: 1 februari 2008, 12:13

Bristen på läkare och barnmorskor är fortsatt stor, och kommer så att  vara de närmaste 15 åren om inget görs. Sjuksköterskor finns det dock tillräckligt många, visar Socialstyrelsens årliga sammanställning.


De senaste tio åren har antalet läkare inom hälso- och sjukvåden ökat med 25 procent. Trots detta råder brist på läkare, framför allt inom vissa specialiteter såsom psykiatri och allmänmedicin.

Socialstyrelsen gör bedömningen att om den ökade efterfrågan på läkare hos landstingen ska kunna mötas de närmaste 15 åren krävs en immigration av läkare utbildade utanför Sverige. Den inhemska utbildningen räcker helt enkelt inte till.

Inte heller tillgången på barnmorskor möter det behov som finns i landet. Även specialistutbildande sjuksköterskor är en bristvara på många håll i landet konstaterar Socialstyrelsen.

Tillgången på icke specialsistutbildade sjuksköterskor är dock tillräcklig och kommer med nuvarande utbildningsdimensionering att fortsätta vara det de närmaste 15 åren.

De lokala skillnaderna i tillgången på främst specialistläkare är också stor. I Stockholms sjukvårdsområde fanns 28 psykiatrer per 100 000 invånare år 2005, i den sydöstra och norra sjukvårdsregionen endast nio.

– Det krävs systematiska insatser från både stat och landsting för att komma tillrätta med denna obalans, säger Olivia Wigzell, chef på analysenheten vid Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning, i ett pressmeddelande.

Läs hela rapporten på Socialstyrelsens hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev