Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Brist på sjuksköterskor hotar skapa kaos i Lund

Publicerad: 22 April 2002, 10:43

Patienter vid akutkliniken på Universitetssjukhuset i Lund riskerar också i sommar, precis som förra året, att hamna på vård-avdelningar utan kirurgisk kompetens. Anledningen är svårigheter att rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor.


Stora svårigheter att rekrytera personal förra sommaren gjorde att många av akutklinikens kirurgpatienter placerades ut på vårdavdelningar utan kirurgisk kompetens.   Det fick till följd att kirurgklinikens läkare i många fall till och med fick lägga tid på att söka rätt på var patienterna fanns, enligt en anmälan från Saco till Socialstyrelsen i höstas. Patienterna vårdades dessutom av personal som vanligtvis inte tar hand om kirurgpatienter. Se även Dagens Medicin nr 6/02.   Enligt Sacos anmälan var läget katastrofalt. Socialstyrelsen riktade också skarp kritik mot både sjukhusledning och ansvariga politiker och menade att patienterna utsattes för fara.

Svårt hitta sjuksköterskor  Planerna för sommaren är att kirurgkliniken totalt ska ha 47 vårdplatser, 26 platser på egna vårdavdelningar och 21 på akutkliniken.  Men nu är det risk för att målet inte uppnås. Anledningen är att akutkliniken har svårt att klara rekryteringen av sjuksköterskor.  - Vi uppfyller vår del av samarbetet med akutkliniken, det vill säga att tillhandahålla läkare. Men som det ser ut nu kommer inte akutkliniken att klara sina åtaganden när det gäller sjuksköterskor, säger Jan Hedenbro, tillförordnad klinikchef vid kirurgkliniken.  Han är allvarligt orolig för att samma situation som förra sommaren ska uppstå igen.  Bo Erwander, klinikchef för akutkliniken vid Universitetssjukhuset i Lund, medger att man ännu inte uppnått full bemanning.  - Vi behöver minst ytterligare två sjuksköterskor under sex veckor i sommar för att klara av det uppsatta målet för våra kirurgpatienter, säger han.  Magnus Hägerdal, chef för division ett där både kirurgklinik och akutklinik ingår, tycker dock att situationen är betydligt ljusare inför sommaren i år än den var förra året.  Arbetsmiljön åter granskad  - Då hade vi 26 kirurgiska vårdplatser, i år får vi mellan 40 och 47 platser, säger han.  Vid den inspektion som Arbetsmiljöinspektionen genomförde på kirurgkliniken i november i fjol, påpekade inspektionen att förhållandet mellan antalet läkare och mängden arbete måste vara rimligt.   En ny inspektion genomfördes den 5 april. Trots att en hel del förbättringar genomförts, var Monica Björk vid Arbetsmiljöinspektionen inte riktigt nöjd.    Kirurgkliniken har ännu inte fått den extra läkarresurs som planerats till den utbildningsavdelning med 16 vårdplatser som ska öppnas vid kliniken i augusti i år.   - Får vi ingen ytterligare läkartjänst blir arbetsbelastningen för hög på de övriga läkarna, varnar Jan Hedenbro.   Monica Björk påpekar att det finns fler oklarheter när det gäller förstärkningen av kirurgkliniken, och har givit sjukhusledningen tid fram till den 3 juni att åtgärda detta.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev