Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brist på sjuksköterskor i Skåne

Publicerad: 29 mars 2012, 07:50

Skånes universitetssjukhus har svårt att hitta sjuksköterskor till sommarvikariaten. Och det kommer att bli allt svårare, menar den ansvariga för kompetensförsörjning.


De olika förvaltningarna inom Skånes universitetssjukhus behöver tillsammans 450 sjuksköterskor för att klara sommaren. För varje vecka kommer nya ansökningar, men just nu saknas 100 till 150 personer, enligt Anita Andersson, chef för avdelningen för kompetensförsörjning.

– Det är allt svårare att rekrytera eftersom konkurrensen ökar om specialistsjuksköterskor, säger hon.

Det finns allt fler privata vårdgivare som sjuksköterskorna kan välja att jobba hos, och även kommunerna har anställt många sjuksköterskor.

Samtidigt har närheten till Danmark hjälpt Region Skåne att rekrytera. Bland annat kom en grupp barnmorskor över i buss för att söka jobb i Skåne.

– De har mer eller mindre anställningsstopp vid de danska sjukhusen. Detta är en naturlig arbetsmarknad för de danska sjuksköterskorna, säger Anita Andersson.

Just nu vet hon inte om alla vakanser kan fyllas inför sommaren.

– Vi får se till att vara kreativa och organisera oss så att vi kan använda vår personal på bästa sätt.

Bristen på personal gäller även andra yrkesgrupper, som läkare och medicinska sekreterare. Däremot finns det gott om undersköterskor.

Nu pågår ett löneuppror runt om i landet, där nyutexaminerade sjuksköterskor kräver bättre ingångslöner. Men några beslut om höjda löner eller bonusar har hittills inte tagits i Region Skåne.

Även andra landsting har brist på personal. Norrtälje sjukhus planerar till exempel att stänga 24 av 108 vårdplatser i sommar, skriver Norrtelje Tidning. Sjukhuset förhandlar också om extrapengar till dem som kan tänka sig att skjuta på sin ledighet.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev