Nyheter
Bristande hygienrutiner inom äldreomsorgen
Publicerad: 7 maj 2020, 13:36
Resten av Sverige måste ta lärdomar från Stockholm för att förhindra ytterligare smittspridning på äldreboenden, anser statsepidemiolog Anders Tegnell. Framför allt måste de basala hygienrutinerna fungera som tänkt.
– Det finns utmaningar och det är inte så bra som man skulle kunna önska, säger Emma Spak vid SKR.
3 040 personer har nu avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik, en ökning med 99 personer det senaste dygnet.
De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 24 623 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.
Allt fler som testats positivt i Sverige kommer från sjukvården där tester görs i större skala.
Gällande dödsfall är kurvan är ganska stabil och ligger på runt 70 om dagen.
– Vi har i stor utsträckning lyckats hålla oss under gränsen för vad sjukvården klarar med, även om det är tufft för dem, säger Anders Tegnell.
Under onsdagens pressträff redovisade Socialstyrelsen siffror över antal smittade och döda på äldreboenden och för personer med hemtjänst. Där framgick att hälften av personer i åldern 70 eller äldre hade avlidit på särskilt boende, och ungefär en fjärdedel av de avlidna inom åldersgruppen hade hemtjänstinsatser.
I Stockholm syns nu en minskning av fall på äldreboenden, vilket kan tyda på att de åtgärder man gör har effekt, säger Anders Tegnell.
– En viktig sak med det är att tänka på att de lärdomar vi drar i Stockholm tas ut till resten av landet, säger han.
Enligt Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, måste de basala hygienrutinerna vara grunden i arbetet.
– Det måste fungera i alla verksamheter. Man måste ha den utrustning man behöver och den kunskap man behöver, säger hon.
– Ett annat viktigt område är att kunna skilja mellan de som är smittade och de som är osmittade. Där ser man att man i flera kommuner fått igång så kallad kohortvård, säger Emma Spak.
Varför har man varit så dålig på att följa basala hygienrutiner i kommunerna?
– Vi mäter årligen följsamhet och successivt har det förbättrats varje år, säger Emma Spak.
– Det är ett stort arbete och många anställda som behöver kunna de här sakerna. Det finns utmaningar och det är inte så bra som man skulle kunna önska.
Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen, framhåller dock att situationen på äldreboenden inte är lika illa över hela landet. Många av de som avlider nu smittades för ett antal veckor sedan och det har gjorts mycket i kommunerna sedan dess tillägger hon.
– Man behöver ha med sig att allt inte är nattsvart även om den rådande situationen är väldigt allvarlig.
Hälften av boendena i Stockholm har ingen smitta och många endast ett fåtal fall. Men det finns givetvis problem, säger Nilsson Carlsson.
Kunskap kring basala hygienrutiner måste förbättras liksom bemanning, säger hon.
TT