Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bristande kontroll av riskfylld medicinering

Publicerad: 21 november 2005, 10:36

Läkare i USA skriver ofta ut läkemedel som bedöms som högriskläkemedel, men hänsynen till de riktlinjer som gäller för denna förskrivning brister en del, enligt en ny studie.


I USA har en del läkemedel särskilda "svarta box-varningar", en varningstext skriven innanför en svart ram på bipackssedeln. Varningarna ska göra förskrivarna uppmärksamma på att det finns allvarliga risker med läkemedlet.

Forskare vid Harvard Medical School och Harvard Pilgrim Health Care i USA har undersökt hur läkare inom den amerikanska öppenvården handskas med de här högriskläkemedlen.  När förskrivningen till 930 000 patienter inom öppenvården granskades, visade det sig att 42 procent av patienterna hade fått läkemedel med svarta box-varningar.

Forskarna följde sedan upp 217 000 patienter som hade fått minst ett preparat i en utvald grupp om 19 läkemedel. Det gällde mediciner där behandlingen till en början eller kontinuerligt skulle övervakas med laboratorieprover, läkemedel som kunde vara farliga att ta tillsammans med vissa andra preparat och läkemedel som var osäkra att använda vid graviditet.

Det visade sig att i hälften av de fall där inledningen av en behandling borde ha följts av ett labbtest, gjordes inte detta. I de fall där det rekommenderades att ett graviditetstest skulle göras innan behandling sattes in, saknades oftast sådana test. Däremot var förskrivarna noga med att inte ge läkemedel till kvinnor som de visste var gravida.

I de fall där läkemedelsbehandling kontinuerligt behövde följas med labbtester gjordes detta för det mesta, men missades i 13 procent av fallen. Och i 9 procent av fallen skrevs läkemedel med svarta box-varningar ut samma dag som ett läkemedel som det enligt rekommendationerna inte skulle tas samtidigt som.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev