Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bristande prispress är anmäld till KKV

Publicerad: 3 oktober 2013, 11:09

Sveriges apoteksförening har anmält den bristande priskonkurrensen på generikaområdet till Konkurrensverket.


Branschföreningen har beställt en rapport av konsultbyrån Quest Group, som gjort en prisanalys av TLV:s månatliga upphandlingar av periodens vara. Se artikel här intill.

Enligt rapporten, som Dagens Apotek har läst, har Sveriges apoteksförening identifierat tecken på icke fungerande priskonkurrens inom delar av generikamodellen.

– Apoteken ser ju varje månad vilka varor som blir periodens vara och vilka priser de har. Det tar inte så lång tid innan man ser att vissa läkemedel bara byts mellan två leverantörer och priset går upp och ned enligt ett sicksackmönster, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, till Dagens Apotek.

Utifrån uppgifterna i rapporten har Sveriges apoteksförening nu gjort en anmälan till Konkurrensverket.

– Ja, vi har anmält det till Konkurrensverket. De bedömer ju utifrån sitt uppdrag om detta beteende är lagligt eller inte, säger Johan Wallér.

Han vill inte själv kommentera vad den bristande priskonkurrensen skulle kunna bero på.

– Jag uttalar mig inte om ifall jag tror att det här är något prissamarbete eller inte, för det vet inte jag. Vi kan bara konstatera att den bild man har av att generikamodellen pressar priset i alla led inte stämmer.

Apoteken förlorar inga pengar på att priserna på generika hålls uppe, tvärtom.

– Apoteken har ju en marginal på läkemedelspriset och är det ett högre pris på läkemedel så tjänar apoteken mer pengar. De som förlorar på detta är skattebetalarna och den enskilda kunden som betalar en egenavgift för sina läkemedel, säger Johan Wallér.

Hur kommer det sig då att ni har engagerat er i frågan?

– Om bilden av ett system är att det fungerar fläckfritt och det inte gör det, då är det viktigt att visa på det så att vi kan rätta till de saker som inte fungerar bra.

Och hur tycker du att de bristerna borde åtgärdas?

– Vi har ju länge hävdat att vi tror att en bättre prispress går att få om apoteken får förhandla med leverantörerna.

Enligt Dagens Industri ska Konkurrensverket ha inlett en utredning, men myndigheten vill inte bekräfta dessa uppgifter.

– Om det skulle pågå verksamhet på Konkurrensverket som gällde en misstänkt kartell så skulle det allvarligt kunna skada det arbetet om vi kommenterade det, säger Angelo Skog, jurist på Konkurrensverket, till Dagens Apotek.

Relaterat material

Misstänkta prismönster för generika

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News