Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brister i dokumentation kring vaccinbeslut

Publicerad: 2 januari 2013, 13:03

Dokumentationen var bristfällig när den rådgivande expertgrupp som skulle utreda HPV-vaccinet sattes ihop av Socialstyrelsen.


Dokumentationen kring Socialstyrelsens beslut att ge alla flickor gratis HPV-vaccin är knapphändig. Inga beslut kring hur jävssituationen i den rådgivande expertgruppen hanterades tycks heller finnas i dokumentationen kring beslutsprocessen. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

2006 satte Socialstyrelsen samman en expertgrupp som skulle utreda vaccin mot det HPV-virus som orsakar livmoderhalscancer. Efter det tog Socialstyrelsen beslutet att vaccinet skulle ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.

I dokumentationen hittas ingen förklaring till hur de fem experterna valdes ut, enligt SvD.  Fyra av dem lämnade en jävsdeklaration där tre uppgav att de har bindningar till företag som tillverkar eller säljer vaccin.

Anders Tegnell, som ledde arbetet på Socialstyrelsen, säger till SvD att de var medvetna om kopplingarna.

– Men vi valde dessa personer därför att de var de bästa experterna som finns att få. Sverige är ett litet land och urvalet av sakkunniga är begränsat.

Men de personer som SvD intervjuat minns inte om jävsproblematiken diskuterades med myndighetens chefsjurist eller generaldirektör. Detta trots att det finns rutiner som ska gälla vid känsliga fall av intressekonflikter.

Detta reagerar generaldirektören Lars-Erik Holm på i en intervju med SvD. Han menar att sådana beslut alltid ska tas och att de ska redovisas öppet.

– Det låter bedrövligt. Jag ska genast ta upp detta med de berörda ansvariga, säger han till tidningen.

Agneta Holmström, enhetschef för hälsoskydd och smittskydd på Socialstyrelsen, säger till TT att Socialstyrelsen inte haft så bra rutiner när det gäller dokumentationen.

– I dag är det en helt annan fråga för myndigheterna, att allt ska vara diariefört och sökbart. Jag tror inte man förstod vidden av det. Man hade inte de diariesystemen heller, säger hon till nyhetsbyrån.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev