Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brister i vård av KOL-patienter

Publicerad: 10 september 2007, 12:45

Det finns stora brister i omhändertagandet av KOL-patienter i Uppsala och Örebro. Enligt en ny rapport har var tredje patient med KOL fått sin diagnos utan att spirometri utförts. Och bara hälften av alla astma- och KOL-mottagningar uppfyller alla kriterier.


Praxisstudien astma/KOL har till uppgift att undersöka i vilken grad sjukvården i Uppsala-Örebroregionen uppfyller Socialstyrelsens riktlinjer för omhändertagande av vuxna patienter med astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, mer känt som KOL.

En ny rapport från denna studie visar nu att det är lite si och så med den saken.

Undersökningen, som omfattar 14 sjukhus, 56 vårdcentraler och drygt 1 100 patienter med KOL, visar att tillgången till utrustning som spirometrar, pulsoximetrar, nebulisatorer och ventilatorer är god.  
 Men bara hälften av de vårdcentraler som har astma/KOL-mottagningar uppfyllde kriterierna för vad som krävs för att vara en godkänd astma/KOL-mottagning, exempelvis en specialutbildad sjuksköterska eller en verksamhetsansvarig läkare.

Och trots den goda tillgången till spirometrar har var tredje patient i primärvården fått diagnosen utan att spirometri utförts. Även enkla åtgärder som mätning av kroppsmasseindex, BMI, saknas i stor utsträckning.

Samtidigt visar en rapport från Hjärt-lungfonden att KOL inte upptäcks i tid, vilket leder till död och onödigt lidande för tusentals svenskar. Inte sällan tappar patienterna halva sin lungkapacitet innan de får en diagnos.

Därför kräver nu Hjärt-lungfonden att fler patienter får göra det viktiga lungtest med spirometri som kan avslöja sjukdomen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News