Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brister och nyheter på dag om vaccin

Publicerad: 13 juli 2016, 14:04

Det är ett år sedan Folkhälsomyndigheten fick det samlade ansvaret för de nationella vaccinfrågorna. På Vaccindagen den 27 september berättar myndigheten om sina prioriteringar för det kommande året.


Rotavirusvaccin och HPV-vaccin för pojkar står på listan.

- Det är effektivt och bra att ha det samlade ansvaret och kompetensen hos oss. Nu har vi helhetsansvaret för alltifrån vaccinationsprogrammet, uppföljning och utredningar. Till det kommer också det viktiga, men ibland svårdefinierade, samordningsansvaret för programmen, säger Ann Lindstrand, enhetschef för vaccinområdet på Folkhälsomyndigheten.

Under året har myndigheten tagit fram underlag för särskilda vaccinationsprogram för influensa, pneumokocker, tuberkulos och hepatit B. Som en av talarna på Vaccindagen presenterar Ann Lindstrand myndighetens nya rekommendationer till regeringen.

- Om regeringen tar beslut enligt vårt förslag så erbjuds vissa riskgrupper kostnadsfri vaccination mot influensa, tuberkulos, hepatit B och pneumokocker på ett jämlikt sätt över hela landet. Dessutom kommer alla vacciner som är givna inom programmet att registreras i det nationella vaccinationsregistret, vilket förenklar uppföljningen, säger Ann Lindstrand.

Problem för barnhälsan Under den närmaste tiden ska Folkhälsomyndigheten fortsätta arbetet med att hantera vaccinbristen, som har blivit ett problem för barnhälsan.

- Vaccinbristen kvarstår minst fram till år 2018 och det oroar mig eftersom genomförandet av det nationella vaccinationsprogrammet för barn blir svårt. Restnoteringar gör att barnen får vänta på sina vaccinationer och planeringen på BVC eller i elevhälsan blir problematisk. I värsta fall kan inte spädbarnsårets vaccinationer garanteras och då finns stor risk för ökad sjuklighet, säger Ann Lindstrand.

HPV till pojkar Folkhälsomyndigheten har nu dragit igång två stora utredningar om förändringarna av det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Den ena utredningen gäller huruvida rotavirusvaccination bör inkluderas i programmet och den andra om HPV även bör ges till pojkar. Folkhälsomyndigheten har ett tryck på sig utifrån att utreda frågorna fort. Ytterligare ett fokusområde är migrationsfrågorna.

"I värsta fall kan inte spädbarnsårets vaccinationer garanteras och då finns risk för ökad sjuklighet.

Ann Lindstrand, Folkhälsomyndigheten, oroar sig för att vaccinbristen kan påverka barnhälsan."

LÄS MER

► På Vaccindagen, den 27 september, går vi igenom vad som står högst upp på prioriteringslistan i Vaccinationssverige.

► Mer om programmet finns på dagensmedicin.se/seminarier

MALIN BENNO BJURSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev