Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bristerna i vårdens it-system skrämmer forskare

Publicerad: 9 oktober 2014, 04:30

Ju mer man förstår om bristerna i vårdens it-system, desto mer bekymrad blir man. Det konstaterar Tora Hammar som skrivit en avhandling i ämnet.


På fredag disputerar farmaceuten Tora Hammar vid Linneuniversitetet med avhandlingen ”eMedication – improving medication management using information technology”. Där visar hon att it-stöd har blivit en både naturlig och nödvändig del i läkemedelsprocessen men framför allt att det finns en hel del svagheter kring användbarhet, tillförlitlighet och funktionalitet.

Blev du förvånad?

– Inte jätteförvånad, man lär sig mer och mer när man kommer in i det här. Men samtidigt kan man bli lite skrämd. Ju mer man förstår om problemet desto mer bekymrad blir man, för att uttrycka det milt. Många andra jag har pratat med har inte koll på att det finns en del problem att ta tag i. De tänker att det fungerar väl lika bra som alla andra it-system i vårt moderna samhälle, säger Tora Hammar till It i vården.

Men det gör det inte?

– Nej, det finns en hel del problem. Man är väl en bit efter.

Vad skulle du säga är det mest akuta problemet?

– Det allra viktigaste vi absolut måste ha nu är en gemensam läkemedelslista. En gemensam lista i hela Sverige, en för de olika aktörerna. Att patienten, läkaren och apoteket har samma information. Och sedan har vi kommunerna som ofta hamnar utanför när man gör sådana här saker.

Men där finns väl den nationella ordinationsdatabasen, nod?

– Ja, den är på väg att införas. Men det är ju så med alla sådana lösningar, och det har man sett i andra länder också, att man kan ha mycket förhoppningar men sedan är det ofta ganska svårt. Läkarna kanske längtar efter något sådant men är kanske inte beredda att ta den extratiden det tar att lära sig i början. Jag tror att man behöver prioritera resurser till införandet men också till att forska och utvärdera och se till att man verkligen når de resultat man behöver.

Tora Hammar förklarar att en fungerande databas för ordinationer är en nödvändighet för att andra system i sin tur ska fungera.

– I min avhandling har jag även tittat på beslutsstöd. Men för att ett beslutsstöd ska fungera så måste man ha en tillförlitlig källa om patientens läkemedel. Utan den källan så går det inte att uppnå något med ett beslutsstöd heller.

Så det är lite pudelns kärna?

– Ja, och även för patienterna. Ibland glömmer man bort dem, det är inte alltid som patienterna vet eller förstår vilka läkemedel de ska ta.

Går det att sätta något betyg på de här it-systemen du har tittat på?

– Det är svårt då jag studerat så många olika system. E-recept, där är vi nästan i mål, de allra flesta recepten är elektroniska recept och det fungerar ganska bra. Med läkemedelslistor har vi en bit kvar. Och tittar man på beslutsstöd så har vi en väldigt lång bit kvar. Jag tror att man måste inse att det kräver en hel del arbete, resurser och forskning.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev