Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brittisk cancerplan kritiseras

Publicerad: 2 november 2007, 15:34

Den brittiska cancerplanen är ineffektiv, visar en analys. Trots planen är dödligheten i cancer betydligt högre i Storbritannien än i exempelvis Sverige, rapporterar BBC.


Den brittiska cancerplanen är ineffektiv. Det hävdar den brittiska tankesmedjan Civitas i en analys.

Mellan åren 1999 och 2005 minskade visserligen antalet dödsfall i behandlingsbara cancerformer. Men för första gången på flera decennier var minskningen mindre än föregående femårsperiod i England och Wales, skriver BBC News Health.

Enligt analysen minskade antalet dödsfall i cancerformer som bröst-, testikel-, hud- och mag-tarmcancer med 15 procent mellan åren 1999 och 2004.

Men trots den nationella cancerplanen var dödligheten i cancer högre än i andra europeiska länder som Frankrike, Österrike Sverige och Finland.

Enligt rapportförfattaren James Gubb är läget extra allvarligt med tanke på den extra finansiering som cancervården erhållit sedan den nationella cancerplanen introducerades år 2000.

– I bästa fall har effekten av den nationella cancerplanen varit försumbar, säger han i en kommentar till BBC.

Sverige har ännu ingen nationell cancerplan, men i går tillsattes de experter som skall ingå i den grupp som skall utarbeta en svensk nationell cancerstrategi, se länken nedan.

I den jämförelse mellan cancerdödligheten i olika europeiska länder som nyligen genomfördes hamnade Sverige i topp bland de länder som har den allra lägsta dödligheten. Betydligt lägre än exempelvis Storbritannien.

Trots det framhålls ofta Storbritannien som det goda exemplet när en eventuell svensk cancerplan diskuteras.

Läs också: Klart med experter till cancerstrategin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News