onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brittisk storaffär kan möta motstånd

Publicerad: 17 september 2015, 09:22

Lloyds i Storbritannien kan stöta på patrull i sina planer på att förvärva apotek från stormarknadskedjan Sainsbury´s.


Celesio, som äger svenska Lloyds, köpte i somras Sainsbury´s apoteksverksamhet i Storbritannien, vilket Dagens Apotek tidigare har rapporterat. Affären innebär att Lloyds i Storbritannien äger cirka 13 procent av alla apotek i landet när sammanslagningen är genomförd i februari nästa år.

Men det är inte säkert att affären går i lås så som Lloyds tänker sig, enligt Vivienne Robinson, jurist specialiserad på konkurrens, som brittiska nyhetssajten Chemist and Druggist har talat med.

Hon säger till webbtidningen att hon blir förvånad om det brittiska konkurrensverkets, CMA:s, granskning av affären inte resulterar i att Lloyds måste avstå från några av de 180 apotek som har köpts.

Att affären resulterar i att kedjan äger 13 procent av landets öppenvårdsapotek är i sig inget konkurrensproblem. Men om det i vissa områden blir så att det endast finns två apotek som ägs av samma moderbolag så kommer det brittiska konkurrensverket ”definitivt inte att tycka om det”, enligt Vivienne Robinson.

Hon bedömer dock att affären passerar om det inte inkommer några synpunkter på den till CMA. Allmänheten har bjudits in att lämna synpunkter fram till den 23 september.

Relaterat material

Brittisk storaffär

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev