Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brittiska kirurger kritiserar Kina

Publicerad: 20 april 2006, 08:41

Ledande brittiska transplantationskirurger anklagar nu kinesiska myndigheter för att varje år sälja tusentals organ från avrättade fångar. Allt tyder på att fångarna väljs ut före avrättningarna för att de donerade organen i möjligaste mån ska passa mottagarna, säger en talesman för British Transplantation Society till BBC.


I ett uttalande fördömer British Transplantation Society   de kinesiska myndigheternas handel med organ från avrättade fångar. Sällskapet beskriver handeln som ett "oacceptabelt brott mot de mänskliga rättigheterna".

Uttalandet kommer inte ens en vecka efter det att Kina officiellt förnekat att organ tas från avrättade fångar - utan tillstånd från anhöriga.

Men enligt British Transplantation Society blir bevisen för att det förekommer en omfattande organhandel från avrättade kinesiska fångar allt starkare.

Stephen Wigmore, ordförande för den etiska kommittén inom British Transplantation Society, säger till BBC att det mesta tyder på att kinesiska myndigheter till och med väljer ut vilka fångar som ska avrättas för att organen på så vis ska passa mottagarna.

Allt fler patienter från Japan, Sydkorea och Västvärlden åker till Kina för en organtransplantation. Stephen Wigmore säger att han själv och flera av hans kollegor mött brittiska patienter som har funderat på att åka till Kina för att erhålla ett nytt organ.

Enligt en färsk rapport från Amnesty International kan en person i Kina dömas till döden för 68 olika brott, även för egendomsbrott som skattefusk. Under 2005 avrättades officiellt 1 770 människor i Kina. Men enligt en kinesisk rättexpert är den verkliga siffran närmare 8 000.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev