Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brittiskt förslag om stopp för alzheimermediciner

Publicerad: 2 mars 2005, 12:43

Patienter med mild till måttlig Alzheimers sjukdom bör inte behandlas med acetylkolinesterashämmare. Det anser det brittiska institutet Nice, som i går utkom med preliminära riktlinjer för sjukvården.


National Institute for Clinical Excellence, Nice, utfärdar kliniska riktlinjer för den offentliga brittiska sjukvården. Institutets förslag gäller kolinesterashämmarna Arizept, Exelon och Reminyl. Nice rekommenderar inte heller Ebixa, en annan typ av Alzheimermedicin, till patienter med måttligt svår till svår Alzheimers sjukdom, förutom inom ramen för kliniska studier.

Enligt ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Pfizer, som tillverkar Aricept, berör detta den offentliga sjukvården i England och Wales.

Enligt Nice:s rekommendationer kan patienter som redan behandlas med läkemedlen fortsätta med behandlingen tills det bedöms lämpligt att sluta.

Kommittén inom Nice som gjort utvärderingen skriver att evidensen för läkemedlen visserligen har ökat på senare år och att patienterna kan förbättras jämfört med placebo. Men kommittén anser att förbättringarna är små och att de finns få bevis för att de ger några fördelar på längre sikt och att livskvalitén förbättras.

Kommittén anser att kostnadseffektiviteten för läkemedlen inte heller är sådan att de kan bekostas av den offentliga sjukvården.

De preliminära riktlinjerna är nu ute på remiss.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev