onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bromsmedicin mot Alzheimer bra även på lång sikt

Publicerad: 20 april 2006, 13:05

Bromsmediciner mot Alzheimers sjukdom förbättrar livskvaliteten för de drabbade och sparar pengar åt samhället. Det visar en studie som nu presenteras av Malmöforskare.


Undersökningen som utförts vid Neuropsykiatriska kliniken på UMAS i Malmö är den första långtidsstudien av så kallade bromsmediciners effekt på Alzheimers sjukdom. Enligt ett pressmeddelande från Universitetssjukhuset Mas i Malmö presenteras nu resultaten vid en pågående internationell alzheimerkongress i Genève, Schweiz.

Den svenska studien har utförts av ett nätverk av forskare vid 12 olika minneskliniker i landet. 122 patienter med Alzheimers sjukdom behandlades med bromsmedicinen eller kolinesterashämmaren galantamin, Reminyl, under två år.

Behandlingen hade positiva effekter på försökspersonernas minnesfunktioner. De minnestester som gjordes visade att galantaminbehandlade patienter försämrades med 1,5 poäng på en särskild minnesskala under de två år studien pågick. Obehandlade patienter som i andra studier gjort minnestester försämras vanligen mellan 4 och 8 poäng på samma typ av skalor.

Det förbättrade minnet medförde att de behandlade patienterna bland annat kunde bo hemma längre och med högre livskvalitet, än vad de skulle ha gjort utan medicinen. Detta kan, menar forskarna, spara mycket pengar till samhället i form av minskade utgifter för demensboenden och andra former av läkemedel.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev