Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bröstcancer hittas allt tidigare

Publicerad: 13 april 2005, 07:49

Hos allt fler kvinnor hittas cancerliknande förändringar i brösten i ett tidigt stadium. Samtidigt har andelen som diagnostiseras med invasiv bröstcancer stabiliserats. Det konstaterar amerikanska forskare, som anser att mammografiscreening är den viktigaste förklaringen.


Forskarna som är knutna till Fred Hutchinson's Cancer Research Center i Seattle, USA, har gjort en epidemiologisk studie där de använt sig av nio olika cancerregister.

Resultaten visar att sedan 1980 har insjuknandefrekvensen i ductalcarcinom in situ, DCIS, mer än sjufaldigats i USA. Diagnosen innebär att celler i mjölkgångarna har cancerliknande förändringar, men de har ännu inte har invaderar den normala bröstvävnaden.

Sammanlagt ingick 32 990 kvinnor som fick diagnosen DCIS mellan åren 1980 och 2001. Dessutom ingick 5 462 kvinnor med ett förstadium till cancer, som kallas lobulärt carcinom in situ, LCIS. Även denna diagnos har ökat hos kvinnor som passerat klimakteriet, och var fyrfaldigad 2001 jämfört med 1980.

Det visade sig också förekomsten av en mindre aggressiv form av DCIS, noncomedo DCIS, har sexfaldigats, medan insjuknandet i en potentiellt allvarligare form, comedo DCIS, har minskat de senaste fem åren.

Forskarna tolkar resultaten som att bröstcancer allt oftare hittas innan den har blivit aggressiv. Förändringen tillskriver de framför allt mammografiscreening. Dessutom har bilddiagnostiken blivit bättre, och vävnadsprover tas oftare i dag, skriver de.

De menar att resultaten är goda nyheter, men också en utmaning för bröstcancersjukvården. Frågan är hur de som har förstadier till cancer ska behandlas, och vem som ska få behandling. Det är nämligen svårt att avgöra hos vilka kvinnor cancercellerna kommer att bli invasiva.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev