onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bröstimplantat får eget register

Publicerad: 30 april 2014, 13:00

I maj startar ett nationellt kvalitetsregister för bröstimplantat. Det ska öka säkerheten för patienter som förstorar sina bröst eller får nya inopererade.


Bröstimplantatregistret, Brimp, är resultatet av många års diskussioner i yrkesföreningarna Svensk plastikkirurgisk förening och Svensk förening för estetisk plastikkirurgi.

– Nu kommer vi att kunna följa upp patientproblem vid reoperationer och upptäcka tidiga komplikationer på grund av implantat som inte håller måttet, till exempel, säger registerhållare Birgit Stark, plastikkirurg och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Hon och alla plastikkirurger minns med fasa de läckande franska bröstimplantaten PIP som befarades ge cancer och tvingade 4 000 kvinnor, bara i Sverige, att göra nya operationer.

– Förut litade vi på våra tillverkare men vi känner att vi vill ha en egen kontroll över våra resultat.  Registret innebär att det blir säkrare för patienterna.

Alla bröstimplantat som läggs in ska registreras i kvalitetsregistret, även dem som görs av andra läkare än plastikkirurger.

Birgit Stark hoppas att kvinnor som få implantat ser till att fråga den läkare som anlitas om hen rapporterar till registret.

– Det är ett krav jag tycker att man kan ställa som patient. För en privatpraktiserande plastikkirurg kan det ju också vara en marknadsfördel att tala om.

Brimps databas ligger hos Registercentrum i Västra Götaland.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev