måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brott kan förhindra anställning

Publicerad: 29 oktober 2008, 10:06

Sjuksköterskor i Uppsala ska få visa utdrag ur belastningsregistret vid anställning.

Ämnen i artikeln:

Lex SarahSocialstyrelsenLandstinget i Uppsala län

Det gäller sjuksköterskor som vill arbeta inom vård och omsorg i Uppsala kommun. De kommer, så snart riktlinjer är klara, att få visa utdrag ur belastningsregistret i samband med anställning. Registret, även kallat brottsregistret, innehåller främst uppgifter om en person har ålagts påföljder för brott.

– Beslutet fattades i början av sommaren och vi arbetar med att ta fram vilka rutiner som ska gälla i frågan. Vi utgår från de regler som gäller vid nyanställningar för personal inom barn- och ungdomsverksamhet, men vi funderar på vissa tillägg, som exempelvis förmögenhetsbrott, säger Pelle Bultmark, personalchef vid vård och bildning på Uppsala kommun.

Personer med viss brottslighet bakom sig kan därmed gallras bort bland de sökande. Fängelsestraff försvinner ur belastningsregistret tio år efter frigivning och bötesstraff efter fem år.

Även på andra platser i landet vill kommunala arbetsgivare begära utdrag ur belastningsregistret. I till exempel Växjö vill Bo Frank, moderat ordförande för kommunstyrelsen, att utdrag görs i samband med nyanställningar inom vårdsektorn. Och det gäller alla – från arbetsterapeuter till sjuksköterskor.

– Vårdtagare är utsatta och det är en trygghet för dem att veta att vi kontrollerar dem vi anställer, säger Bo Frank.

I Växjö har det förekommit lex Sarah-anmälningar bland annat på grund av stölder. Bo Frank hoppas att förslaget kan minska sådana problem.

Fackligt motstånd i Växjö
Att kräva utdrag ur belastningsregistret är också ett sätt för kommuner att konkurrera med privata vårdgivare. Många privata arbetsgivare kräver nämligen redan sådana utdrag och kan använda detta i sin marknadsföring.

Gisela Bertilsson, ordförande i Vårdförbundets avdelning Kronoberg, är helt emot förslaget i Växjö. Hon tycker att utdrag ur belastningsregistret väcker många moraliskt svåra frågor.

– Vi tycker inte att det finns någon anledning till att använda detta på rutin. Vad gör man om någon har en anmärkning i registret, ska personen då inte anställas även fast hon avtjänat sitt straff? säger Gisela Bertilsson.

Hon anser att problem med anställda kan lösas genom en policy om hur man uppträder mot patienter och en översyn av rutiner inom kommunal vård.

I den pågående Patientsäkerhetsutredningen, som ska vara klar den 31 december i år, finns frågan om obligatorisk kontroll av belastningsregistret för legitimerad sjukvårdspersonal med. I dag finns det en skyldighet för Domstolsverket att meddela Socialstyrelsen när legitimerad vårdpersonal begår brott. Det är dock inte alltid som det sker.

Tveksam till generellt krav
Kenneth Johansson (c), ordförande för riksdagens socialutskott, har drivit liknande frågor. Han tycker att förslaget i Växjö kommun är intressant för vissa verksamheter för att värna om barn eller särskilt utsatta grupper.
– Det kan även finnas ytterligare områden. Att det generellt ska gälla all vårdpersonal tror jag dock inte på.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev