Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brott mot arbetstidslagen ska utredas av åklagare

Publicerad: 26 september 2007, 07:15

Miljöåklagare Jörgen Lindberg har beslutat att inleda en förundersökning om misstänkt brott mot arbetstidslagen på Sahlgrenska universitets­sjuk­huset/Östra i Göteborg.
– Det ser ut att finnas tillfällen där man inte iakttagit de nya reglerna för dygnsvila, säger han.


Det var i våras som Kommunal vände sig till Arbetsmiljöverket eftersom man ansåg att medlemmar anställda vid den psykiatriska akutmottagningen på Sahlgrenska universitets­sjuk­huset/Östra regelbundet nekades den dygnsvila de har rätt till enligt arbetstidslagen.

Enligt anmälan har lagen brutits fyra till sex gånger per månad mellan januari och maj i år, genom att anställda inte har fått sluta sina kvällspass i tid och sedan inte har kompenserats vid morgonpasset dagen efter. Arbetsgivaren har medgett att överträdelser skett, men menar att det rör sig om betydligt färre fall.

Men det betyder inte att det är klarlagt att brott har begåtts, förklarar Jörgen Lindberg.

– Vi måste veta omfattningen och varför situationen uppkommit. Det är skillnad om man har schemalagt så att lagen överträds eller om situationer uppkommer oväntat. För att det ska handla om brott måste man bevisa oaktsamhet eller uppsåt. Om brott har begåtts återstår att fastställa vem som är ansvarig.

– Det kan bli en jättestor apparat, säger Jörgen Lindberg.

Straffet för brott mot arbetstidslagen är böter.

Kan få betydelse för fler

Den 25 maj tecknade Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting avtal som tillåter avvikelser från kravet på elva timmars dygnsvila. Det aktuella ärendet gäller alltså tiden innan det nya avtalet trädde i kraft.

Frågan är därför snarast vad en fällande dom kan få för betydelse för de fackförbund som inte avtalat om avsteg från arbetstidslagen, däribland Vårdförbundet och Läkarförbundet.

För läkarna handlar dock överträdelser av arbetstidslagen oftast inte om att man arbetat under dygnsvilan, utan om att man haft beredskap i hemmet och störts av telefonsamtal.

Flera tvister kring arbetstidslagen pågår just nu på olika ställen i landet. Bland annat har fackförbundet SRAT stämt Stockholms läns landsting till Arbetsdomstolen sedan perfusionister på Karolinska universitetssjukhuset tvingats ta kompledigt för att få sin dygnsvila när de blivit störda under beredskap.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News