måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brott som begås av psykiskt störda ska kunna leda till fängelse

Publicerad: 13 mars 2008, 14:51

Domstolarna ska kunna döma även allvarligt psykiskt störda brottslingar till fängelse. Det föreslår regeringen i en proposition som lämnas till riksdagen i dag.


I dag är det förbjudet att döma en person till fängelse om brottet har begåtts när personen har lidit av en allvarlig psykisk störning. Detta innebär att om den psykiska störningen har försvunnit till rättegången kan personen inte heller dömas till rättspsykiatrisk vård. Det har lett till att svåra brott som mord, bara har gett villkorlig dom eller skyddstillsyn.

– Det blir orimligt när personerna har begått mycket allvarliga brott och så händer ingenting. Någon typ av konsekvens måste den här typen av mycket allvarliga brott få, säger justitieminister Beatrice Ask till TT.

Regeringens förslag innebär att det ska bli möjligt att döma även personer som begått brottsliga handlingar under påverkan av psykisk störning till fängelse - om det finns ”synnerliga skäl” för detta.

Domstolen ska beakta om brottet har ett högre straffvärde än fyra år, om personen bara har ett begränsat behov av psykiatrisk vård och om personen själv har orsakat sin psykiska störning, till exempel genom berusning.

Flera tunga remissinstanser, som JO och Advokatsamfundet har kritiserat regeringens planer.

Enligt ett pressmeddelande från justitiedepartementet ska förslagen träda i kraft den 1 juli 2008.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev