Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brottsanklagad läkare kräver kompensation från landsting

Publicerad: 14 oktober 2009, 12:51

Brottsanklagad läkare kräver kompensation från landsting

Foto: Roland Johansson.

En läkare begär miljonskadestånd av Landstinget Kronoberg. Delar av summan vill han använda till att utbilda landstingsledningen i etik.


Läkaren och vårdpolitikern Roland Johansson (s) var chef för en vårdcentral i Vislanda när han polisanmäldes i juni 2008. Enligt ansvariga inom Landstinget Kronoberg hade han slarvat med bokföringen och undanhållit omkring 200 000 kronor.

Tidigare i år lades förundersökningen ner eftersom åklagaren inte kunde bevisa att det begåtts något brott. Nu begär Roland Johansson ekonomisk kompensation från landstinget. Han vill ha 240 000 kronor för förlorad arbetsinkomst och ytterligare 1 miljon kronor som kompensation för lidande och förlorat anseende.

– Jag tycker att det behövs en ordentlig markering om att man inte kan behandla folk på det här sättet. Jag har inte fått någon ursäkt eller över huvud taget någon kontakt från landstinget sedan det blev klart att jag är oskyldig. Det visar väl också vilken inställning man har, säger Roland Johansson till Sveriges Radio Kronoberg.

Miljonen som han vill ha för sitt lidande lovar Roland Johansson att skänka bort. En fjärdedel ska gå till Läkare utan gränser, en fjärdedel ska gå till Greenpeace och en fjärdedel till personer som stöttat honom efter landstingets polisanmälan. De återstående 250 000 kronorna vill Roland Johansson använda till att erbjuda ”... högre landstingschefer utbildning i arbetsrätt och etik”, enligt den begäran om skadestånd som han har skickat till landstinget.

– Vi kommer att kalla till överläggningar med Roland Johansson. Under det mötet ska vi diskutera brevet. Mer kan jag inte kommentera i nuläget, säger landstingets informationsdirektör Ingrid Persson till Smålandsposten.

Relaterat material

Vårdpolitiker i Kronoberg friad från brottsmisstankar

Politiker misstänks för bokföringsbrott tar time out

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev