Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Brukarorganisationer ska redovisa intressekonflikter

Publicerad: 26 oktober 2007, 11:13

Nu ska även brukarorganisationer som anlitas av sjukvårdsmyndigheterna redovisa eventuella intressekonflikter. Det har Läkemedelsförmånsnämnden, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och SBU beslutat.


Sedan tidigare har Läkemedelsförmånsnämnden, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och SBU gemensamma regler för de experter som myndigheterna anlitar.

Nu har de fyra myndigheterna även kommit överens om gemensamma regler för redovisning av eventuella intressekonflikter hos anlitade brukarorganisationer och deras experter. Det kan till exempel handla om handikapporganisationer och olika patientföreningar.

– Det här är organisationer som ofta får yttra sig och ge ett patientperspektiv på frågor som vi jobbar med. För att trygga deras trovärdighet är det viktigt att eventuella bindningar och intressekonflikter redovisas, säger Leif Lundquist, jurist på Läkemedelsförmånsnämnden.

Enligt överenskommelsen ska representanter från tilltänkta brukarorganisationer skriva under en jävsdeklaration där de redovisar organisationens eventuella ekonomiska samarbeten med läkemedelsföretag och aktieinnehav eller personliga relationer som kan ha en koppling till uppdraget.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev